Ademeniţi cu lozinci care garantau "case de vis", sute de bihoreni şi-au cumpărat vile în cartierul Orizont II din Paleu, ridicat de controversatul Călin Raita.

Numai că aproape toţi se plâng acum că locuinţele sunt nu de vis, ci de coşmar. Asta pentru că cele mai banale utilităţi, precum electricitatea, canalizarea şi apa au devenit adevărate probleme existenţiale...

Promisiuni

14 Calin Raita.jpgDin cele 200 de case ale cartierului Orizont, cel mult jumătate sunt şi locuite. "Nu cred că e vreunul căruia să nu-i pară rău că s-a băgat în chestia asta", spune unul din locatari. Preferă să rămână anonim, ca de altfel aproape toţi cei cu care BIHOREANUL a vorbit, ştiindu-l pe Raita de ranchiunos şi răzbunător.

Vândute la un preţ bun pe acea vreme, casele păreau "cuiburi" perfecte pentru cei sătui de agitaţia oraşului. În contracte, Raita îşi asigura muşteriii că le vor primi cu tot cu utilităţi: apă, canalizare, gaz, electricitate, telefonie, cablu TV şi internet. Dar n-a fost deloc aşa. Reţeaua de gaz lipseşte şi acum, la fel canalizarea, iar telefonia, cablul şi internetul şi le-a procurat fiecare pe cont propriu.

Oamenii nici n-au prea avut cum să riposteze. De vreme ce Raita n-a predat drumurile din cartier către Primăria Paleu, utilităţile - alea care cât de cât există - trec pe sub terenurile din proprietatea firmei sale. "Situaţia e anormală. Eu, care am număr la casă şi sunt integrat în comuna Paleu, când ies de pe proprietatea mea dau în proprietatea privată a altcuiva?", se întreabă retoric un localnic. Unii nici măcar trotuar nu şi-au putut face, după ce Raita i-a avertizat că o să-l spargă fiindcă îi încalcă proprietatea.

Să se facă lumină!

Prima problemă pe care au avut-o localnicii încă de la mutare a fost electricitatea. Pentru că au refuzat să se branşeze la curent cu o firmă impusă de el, Raita le-a cerut bani pentru simplul fapt că toate cablurile de electricitate trec pe sub drumul lui. Nimeni nu i-a plătit taxa, fapt care l-a înfuriat. "De fiecare dată când îi spunem despre ceva ce nu merge, înjură şi ne ameninţă că ne taie curentul", spune un proprietar de casă.

Altă problemă au avut-o locatarii de pe rândurile 4 şi 5, care utilizau o reţea de curent privată şi plăteau facturile către Raicris, firma având cu Electrica contract de furnizare pentru organizare de şantier. Cu datorii de 150.000 de lei la societatea de electricitate, Raicris a intrat în insolvenţă, aşa că a cerut rezilierea contractului, pretinzând totodată bani pentru cedarea reţelei. Motiv pentru care, când a venit vorba de contractarea individuală a consumatorilor, Electrica le-a impus acestora să plătească şi datoriile Raicris. Problema s-a rezolvat abia după ce Raita a acceptat să dea către Electrica reţeaua privată fără pretenţii financiare, consumatorii având acum contracte individuale directe.

Pe lângă lege

Nici la alimentarea cu apă situaţia nu e mai limpede. Raicris a realizat foraje, astfel că toată lumea are apă, dar nimeni nu plăteşte pentru ea. Şi nu din vina lor, ci tot a "superconstructorului". Anul trecut, Raita le-a cerut să-şi monteze contoare de apă, fiindcă le va face contract. Oamenii s-au conformat, însă nici azi nu au contracte.

14 raluca strati.jpgBIHOREANUL a aflat şi cauza: Raicris Construct nu e avizat ca furnizor de apă, deci n-o poate vinde, deoarece n-a terminat lucrările la reţeaua de alimentare. Iar pentru că firma a pornit alimentarea cu apă pentru 105 case din cele 200, chit că n-a finalizat lucrările, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri i-a dat un avertisment la finele lunii iunie. "Societatea va trebui ca până la 30 august să-şi întocmească toate actele pentru intrarea în legalitate", spune purtătorul de cuvânt al ABA, Raluca Strati (foto). Abia apoi, dacă lucrările vor fi găsite conforme de ABA, Raita va putea fi considerat furnizor de apă în condiţii legale şi va putea pretinde şi bani.

Şantajaţi

Cum reţeaua de apă e totuşi pe cale a se face, afaceristul se foloseşte de situaţie pentru a închide gura şi, mai ales, robinetul nemulţumiţilor. Aşa a păţit Iulian Dincă, locatar în Orizont, care i-a cerut explicaţii pentru lucrări plătite de el, dar neexecutate de Raita (cum ar fi reţeaua de gaz) sau pentru cele prost executate (ca de pildă igrasia din casă). Soluţia găsită de afacerist a fost cea aleasă de israelieni împotriva palestinienilor din Fâşia Ghaza: i-a închis apa!

"Eu nu am apă, toţi vecinii au, aşa că am cerut explicaţii şefului de şantier. Mi s-a spus că s-a intervenit la o avarie. De fapt, Raita a dat ordin să mi-o taie", se plânge omul. Sunt mai bine de trei săptămâni de când nu are apă şi aşteaptă să vadă când are de gând dezvoltatorul să-i ofere acest "lux". De altfel, Dincă se şi judecă cu Raita pentru acest abuz, deoarece nu e prima oară când afaceristul îl şantajează în felul acesta.

Uite canalizarea, nu e canalizarea

Nici canalizarea nu e "cuşeră" în Orizont. O parte din case au fose septice individuale, dar locuinţele de pe ultimele două rânduri au scurgere la comun. Raita s-a jurat că toate deşeurile ajung în staţia de epurare a cartierului, numai că respectiva staţie nu există! Nu e, de fapt, decât o clădire de câţiva metri pătraţi, cu trei rezervoare alături, nefuncţională.

"Nimeni nu ştie unde se scurg cu adevărat mizeriile, dar eu cred că se duc toate prin pământ la capătul rândurilor 4 şi 5, căci acolo sunt mereu bălţi. Chiar şi când nu plouă cu săptămânile, ceva lichid curge mereu în direcţia aia", spune unul dintre locatarii pe care Raita l-a legat la aşa-zisa canalizare. Din zonă vine uneori un miros pestilenţial care se impregnează peste tot. "Un vecin care are câine mi-a povestit că o dată, după ce s-a plimbat liber, animalul s-a întors acasă cu blana plină de fecale".

Se va conforma

14 Somogyi Ludovic.jpgPrimarul din Paleu, Somogyi Ludovic (foto), ştie că staţia de epurare nu e funcţională. "Domnul Raita spune că e 95% gata, iar până atunci toate reziduurile se scurg într-o fosă septică comună". Dar unde e acea fosă şi cum se îngrijeşte Raita de ea, nu poate spune. Nici el şi nici altcineva.

Totodată, Somogyi ştie că locatarii au nenumărate probleme şi că toate pornesc de la faptul că Raita a început să construiască în stil heirupist. "Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, de când i s-a autorizat construcţia, domnul Raita trebuie să cedeze drumurile către Primărie, dar tot amână s-o facă. Ba că face canalizare, ba că face trotuar, dar eu cred că nu prea vrea să le predea", zice primarul. El garantează, totuşi, că-l va obliga pe Raita şi atunci problemele se vor rezolva.

Călin Raita nu a putut fi contactat de BIHOREANUL, pentru a-şi prezenta punctul de vedere asupra acuzelor care i se aduc. Probabil că şi dacă ar fi făcut-o, locatarii nu mai cred în vorbele lui. Dovadă stă o reclamaţie pe care au semnat-o 40 dintre ei şi pe care au de gând s-o depună la Prefectură şi la Consiliul Judeţean. Cu speranţa că cineva le va rupe "dependenţa" de cel care le-a vândut casele...


AMENDĂ RECORD
Probleme încă de la construcţie

În urmă cu mai bine de un an, BIHOREANUL a relatat cum Inspectoratul de Stat în Construcţii i-a aplicat firmei Raicris Construct cea mai mare amendă dată vreodată, pentru numeroasele deficienţe la construirea caselor. Specialiştii constataseră, printre altele, că imobilele nu aveau aşa-numitul ancoraj al sâmburilor de beton cu pereţii de zidărie (ceea ce înseamnă că locuinţele nu se comportau rigid la vibraţii, iar între pereţi puteau să apară crăpături), că nicio casă nu avea hidroizolaţie corespunzătoare (fapt care determina apariţia igrasiei), şi nici fundaţiile nu erau temeinice (săpăturile fiind la 30 cm în pământ, în loc de minimum 45, cum prevăd normativele tehnice). Pentru toate acestea, firma Raicris a primit o amendă de 1,85 miliarde de lei vechi. Raita a contestat în instanţă procesul-verbal, dar Judecătoria a dat dreptate ITSC. Recursul se judecă acum la Tribunalul Bihor.