Rectorul Cornel Antal a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că aplicarea noii Legi a Educaţiei Naţionale începând din al doilea semestrul creează "probleme foarte mari", la nivelul universităţilor din întreaga ţară.

Cursuri fără profesor

La Oradea, s-a creat o situaţie în care multe cursuri nu sunt acoperite deoarece legea impune ca profesorii titulari să preia numai o normă suplimentară, şi aceea reglementată la minim, în loc de două norme suplimentare cum se practica până în prezent. "Până acum se acopereau toate cursurile prin profesorii cu ore suplimentare, dar aşa va trebui să luăm urgent măsuri", a declarat Cornel Antal.

Rectorul a afirmat că nu se cunoaşte cu exactitate numărul de cursuri care au rămas fără profesor la facultăţile orădene. "În decursul zilei de mâine (n.r joi) mă voi întâlni cu reprezentanţii facultăţilor să vedem care este situaţia", a mai precizat rectorul Antal, adăugând că într-o situaţie destul de gravă se găseşte Facultatea de Ştiinţe Economice, unde "sunt destul de puţini titulari" şi deci mai mulţi suplinitori.

Ca una dintre măsuri, Antal a precizat că doctoranzii să susţină o parte dintre orele de laborator pe diverse specializări. "Am profitat de una dintre noile prevederi ale legii educaţiei care permite doctoranzilor să susţină 4-6 ore de laborator. De asemenea, am transmis profesorilor să caute cât mai mulţi profesori asociaţi", a afirmat Cornel Antal.

Pensionaţi forţat

În aceeaşi conferinţă de presă, Cornel Antal a declarat că nouă profesori ai Universităţii Oradea au trebuit pensionaţi în timpul anului şcolar, precum prevede noua lege, deoarece au împlinit 65 de ani.

"Până acum pensionarii pot rămâne pe post până la sfârşitul anului universitar, ceea ce mi se şi părea normal. Legea actuală ne obligă să pensionăm profesorii de 65 de ani în timpul anului şcolar. Există nouă cadre cărora le-au fost făcute dosarele de pensionare, însă le-am solicitat, şi au acceptat, să rămână ca profesori asociaţi până la sfârşitul anului", a precizat rectorul. Acesta a adăugat că Senatul Universităţii le-a aprobat plata cu ora la nivelul cel mai mare admis, tocmai pentru a-i convinge să rămână la catedră.

O altă prevedere a legii spune că este interzisă ocuparea unor funcţii de conducere de către profesorii care au împlinit 65 de ani, cu excepţia mandatelor în exerciţiu. Astfel, la "La Oradea, există patru persoane care ocupă funcţii de conducere, doi prodecani de la Medicină şi Arte Vizuale şi doi şefi de catedră. Aceştia îşi vor păstra funcţia până la începutul anului universitar, când vor fi alegeri generale", a spus Cornel Antal.

Fără licenţe "împrumutate"

În noua Lege a Educaţiei este subliniat şi faptul că este interzisă comercializarea de lucrări ştiinţifice fie ele de licenţă, dizertaţie sau doctorat, în vederea folosirii informaţiilor sau falsificării altor lucrări. "Până acum această prevedere nu era trecută în legea educaţiei, ci doar în cea privind bunul intelectual. În urmă cu doi ani am introdus o declaraţie pe proprie răspundere că lucrarea este originală, iar anul trecut am colaborat cu Poliţia pentru a-i găsi pe cei care comercializează astfel de lucrări", a spus Antal.

Noua lege aduce şi o veste bună pentru studenţi. Aceştia nu vor mai trebui să plătească eliberarea situaţiei şcolare, eliberarea de carnet de student sau legitimaţie pentru transport. "Articolul 205 al legii interzice taxele pentru eliberarea actelor de studii care atestă statutul de student. Am eliminat taxa de 5 lei pentru eliberarea situaţiei şcolare, iar cum taxele de carnet şi legitimaţie erau cuprinse în taxa de înmatriculare, aceasta a scăzut astfel de la 100 la 80 de lei", a mai precizat Cornel Antal.

Cu secretară nouă

monica sala oradea bihoreanul_1.jpgÎn cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Cornel Antal a declarat că pe fondul aplicării legii salarizării unitare, care interzice cumulul de funcţii în sistemul public, Maria Durgău nu mai ocupă funcţia de secretar-şef a Universităţii Oradea. "Dânsa a ocupat timp de mulţi ani această funcţie, cred că era singura rămasă din vechea perioadă. A trebuit să aleagă între funcţia de conferenţiar universitar şi cea de secretară şefă", a declarat Antal.

În locul ei, Cornel Antal a numit-o pe Monica Sava (foto), fostă secretară-şefă la Facultatea de Litere şi apoi la Facultatea de Medicină şi Farmacie. "Posturile sunt blocate, deci nu am organizat concurs. Legea îmi permite să numesc prin decizie de rector o persoană din interiorul instituţiei, pe o perioadă de şase luni cu posibilitate de prelungire pe încă şase luni. O voi menţine în funcţie cât îmi permite legea", a spus rectorul.