Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, Noul cod de procedură civilă, care a intrat în vigoare în 15 februarie 2013, prevede, cu caracter de noutate absolută, o procedură alternativă de judecată care se poate aplica litigiilor cu o valoare de până la 10.000 lei, procedură care prezintă anumite avantaje faţă de un "proces clasic".

Dacă apreciază că formularul este corect completat de către reclamant, instanţa va trimite de îndată pârâtului formularul de răspuns, însoţit de o copie a formularului de cerere şi de copii de pe înscrisurile depuse de reclamant.

Pârâtul va depune sau trimite formularul de răspuns completat corespunzător, precum şi copii de pe înscrisurile de care înţelege să se folosească în termen de 30 de zile de la data primirii formularului completat de reclamant. Articolul 1029 alineat 6 din Cod prevede că pârâtul nu este obligat să utilizeze formularul de răspuns comunicat de instanţă, putând să răspundă prin orice alt mijloc adecvat.

Instanţa poate solicita părţilor să furnizeze mai multe informaţii în termenul pe care îl va stabili în acest scop, care nu poate depăşi 30 de zile de la primirea răspunsului pârâtului sau, după caz, al reclamantului, dacă pârâtul a invocat şi el pretenţii faţă de reclamant.

Articolul 1029 alineat 9 din Cod prevede că, spre deosebire de procedura de drept comun, în cadrul acestei proceduri speciale nu vor fi încuviinţate acele probe a căror administrare necesită cheltuieli disproporţionate faţă de valoarea cererii de chemare în judecată sau a cererii reconvenţionale.

Instanţa va pronunţa şi redacta hotărârea în termen de 30 de zile de la primirea tuturor informaţiilor necesare sau, după caz, de la dezbaterea orală, în situaţia în care va aprecia că trebuie să citeze părţile pentru lămuriri suplimentare sau administrare de probe.
Hotărârea instanţei poate fi pusă în executare chiar înainte de soluţionarea apelului, având caracter executoriu. Pentru motive temeinice, instanţa de apel poate să suspende executarea silită, însă numai dacă se consemnează o cauţiune de 10% din valoarea contestată.

Hotărârea este supusă numai apelului la tribunal, în termen de 30 de zile de la comunicare. Hotărârea instanţei de apel se comunică părţilor şi este definitivă.