Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement (adică de constatare a neîndeplinirii unei obligații) împotriva Ungariei, fiindcă autoritățile din țara vecină au decis să aplice prețuri diferite la benzină și motorină pentru șoferii care au mașini înmatriculate în Ungaria, respectiv pentru șoferii cu numere străine. Mai precis doar șoferii care au mașini cu numere de Ungaria pot beneficia de prețul plafonat de 480 de forinți pe litru de combustibil.

Mecanismul plafonării prețurilor a fost introdus de guvernul lui Viktor Orban în noiembrie, dar din luna mai a acestui an de el pot beneficia doar șoferii care au mașini înmatriculate în Ungaria. 

Comisia a cerut autorităților ungare să respecte regulile europene în materie de liberă circulație a mărfurilor și serviciilor, de liberă circulație a cetățenilor și principiul non-discriminării, scrie Hotnews.ro

„Astfel de măsuri sunt foarte îngrijorătoare. Ele perturbă cel mai important atu al nostru de a face față crizelor și instabilității: piața unică”, a comentat comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton, cerând Budapestei să „reziste tentației de a merge singură”.

Deschiderea procedurii de infringement constă în transmiterea unei scrisori Budapestei, fiind prima etapă a demersului care poate duce la sesizarea justiței europene și impunerii de sancțiuni financiare. Ungaria dispune în prezent de o amânare de două luni pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene, mai notează Hotnews.ro. 

Drept răspuns, ministrul de Justiție din Ungaria, Judit Varga, a declarat că de măsură au beneficiat toți șoferii care alimentau în Ungaria, însă războiul Rusia-Ucraina a declanșat creșterea prețurilor la combustibil în regiune, ceea ce a dus la un „turism al carburanților”, adică mulți șoferi din străinătate mergeau să facă plinul în Ungaria, lucru care ar putea destabiliza stocurile. 

BIHOREANUL a relatat cum de pe urma măsurii de vânzare la prețuri diferite a benzinei și motorinei au de suferit inclusiv românii care locuiesc în Ungaria, dar au mașini cu numere de România. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!