Modul de utilizare al aparatelor radar este reglementat de o dispoziţie a Inspectorului General al Poliţiei Române care nu a fost publicată niciodată în Monitorul Oficial, dar care se aplică concret în procedura de constatare a abaterilor la regimul vitezei legale. Potrivit acestui act normativ, poziţionarea autovehiculului pe care se află montat dispozitivul radar se va efectua cu respectarea prevederilor legale privind regulile de oprire şi staţionare, iar în afara localităţilor, pe acostament, în parcările amenajate sau în orice alt loc în afara părţii carosabile.        

În ceea ce priveşte măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din mişcare, actul normativ prevede că, în mod obligatoriu, echipajul de poliţie trebuie să fie format din doi lucrători, respectiv conducătorul autospecialei şi operatorul dispozitivului. Aparatul radar se comandă pentru modul de lucru „în mişcare", iar cu ajutorul telecomenzii se stabileşte sensul de mers pe care se acţionează.

În cazul contravenţiilor constatate cu autoturismul poliţiei oprit, echipa desemnată să acţioneze pentru constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul legal de viteză, prin oprirea contravenienţilor, se compune din operatorul dispozitivului şi unul sau mai mulţi poliţişti constatatori.

Operatorul radar este obligat să noteze în registrul de evidenţă a constatărilor ora şi locul săvârşirii contravenţiei, marca şi numărul de înmatriculare ale autovehiculului care urmează a fi oprit, precum şi viteza maximă cu care a fost înregistrat circulând.

Potrivit acestei reglementări, agenţii constatatori sesizaţi de operatorul radar pot opri cel mult 1-2 autovehicule, ai căror conducători au încălcat regimul legal de viteză. Oprirea trebuie făcută în afara părţii carosabile, iar acolo unde nu există condiţii, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pe acostament sau lângă bordură ori în spaţiile de parcare. În condiţii de vizibilitate redusă, oprirea autovehiculelor se face numai în locuri iluminate.

În afara localităţilor, pentru a se asigura oprirea autovehiculelor vizate în condiţii de siguranţă, semnalul de oprire se va efectua de la o distanţă care să asigure oprirea în condiţii optime şi fără riscuri, atât pentru poliţist, cât şi pentru conducătorul autovehiculului ţintă.