La aniversarea a 825 de ani de la canonizarea acestuia, pe 14 mai, Episcopia Romano-Catolică va readuce, pentru o zi, la Oradea craniul Sfântului Ladislau aflat la Gyor.

Cu această ocazie, va fi organizată o procesiune prin oraş, la care sunt aşteptaţi mii de pelerini nu doar din ţară, ci şi din străinătate. Primăria a anunţat că, în ziua aceea, parcarea din Piaţa Gojdu, adică cea de lângă Parcul 1 Decembrie, va fi închisă orădenilor, fiind rezervată autocarelor cu pelerini.

"Primăria Oradea anunţă cetăţenii că duminică, 14 mai 2017, platoul din Piaţa Gojdu, vizavi de Catedrala Ortodoxă, va fi restricţionat tuturor celor care parchează deoarece zona va fi rezervată autocarelor care participă la procesiunea ocazionată de prezenţa Hermei Sf. Ladislau în Cetatea Oradea", se arată în informarea municipalităţii.

Procesiunea cu moaştele Sfântului Ladislau este inclusă într-o serie de manifestări dedicate acestei aniversări care vor avea loc în Oradea pe parcursul acestui an. "Procesiunea va porni de la Catedrala Episcopală şi se va îndrepta spre punctul final Cetatea Oradea, unde este de fapt leagănul Episcopiei noastre. Pe lângă moaştele sfântului, păstrate în catedrala noastră, în acest an vom putea celebra această sărbătoare în prezenţa moaştelor care în anul 1566 au părăsit Oradea şi se află actualmente la Győr în Ungaria. După atâtea sute de ani vor reveni în Oradea pentru a aduce binecuvântare asupra oraşului şi locuitorilor acestora. Este un moment istoric", a spus episcopul Laszlo Bocskei despre eveniment.

La pelerinaj sunt aşteptaţi circa 3.000 de credincioşi din România şi Ungaria precum şi din alte ţări.

Canonizarea Regelui Ladislau a avut loc pe 27 iunie 1192 în catedrala medievală a cărei rămăşiţe se pot vedea în prezent în Cetate. Evenimentul canonizării s-a celebrat cu acordul Papei Celestin al III-lea şi în prezenţa trimisului acestuia la Oradea.