Preocupaţi de starea rezervaţiei naturale a pârâului Peţea, care, după cum se ştie, a intrat în colaps în ultimii ani, un grup de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu vor să aducă această arie în atenţia orădenilor.

"De câteva luni, liceenii, îndrumaţi de câţiva profesori, s-au alăturat eforturilor autorităţilor locale de salvare a ceea ce a mai rămas din Rezervaţia Naturală a Pârâului Peţa. Un moment de vârf al acestui proiect în derulare este prevăzut pentru data de 13 octombrie 2016, joi. Începând de la ora 16, participanţii şi susţinătorii proiectului vor efectua un parcurs simbolic, cu bicicleta, skate-ul sau rolele, de-a lungul pârâului, pe următorul traseu: cartierul Prima (Pod Ion Bogdan) – Parcul Salca – intersecţia Căii Aradului cu pista de biciclete. La Parcul Salca este programat un flash mob, de la ora 16:30", se arată într-o invitaţie transmisă de organizatori.

Miza acestei procesiuni sui-generis este de a informa şi conştientiza cetăţenii oraşului cu privire la situaţia tristă a ecosistemului pârâului Peţa, care datează din era terţiară, având o vechime de milioane de ani, dar pe care anii post-comunismului l-au adus în pragul dispariţiei. Speciile în pericol sunt nufărul termal, "roşioara lui Racoviţă" şi melcul termal Melanopsis.

Partenerii Liceului Teoretic Onisifor Ghibu sunt Şcoala Gimnazială "Floare de Lotus" Sânmartin, Compania de Apă Oradea, Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor, Administraţia de Apă Bazinală Crişuri Oradea, Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Asociaţia Aqua Crisius şi Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea.