Pentru garantarea drepturilor cetăţeanului şi pentru ca acesta să fie protejat împotriva eventualelor abuzuri, legea română impune menţionarea mai multor elemente obligatorii în orice proces-verbal.

Astfel, el va conţine în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat, numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator, datele personale din actul de identitate, inclusiv CNP-ul, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în cazul unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii, dacă există o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.

Lipsa unor elemente de mai sus, considerate esenţiale, atrage anularea de către instanţă a procesului-verbal incorect întocmit.

Atenţie!

Lipsa menţiunilor, sau menţiunile greşite privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator are drept consecinţă anularea procesului-verbal. Dacă nu se poate descifra sau înţelege scrisul agentului constatator, instanţa poate anula procesul-verbal pentru considerentul simplu că nu va putea verifica existenţa elementelor obligatorii arătate şi mai sus.

Reţineţi!

În momentul în care vi se întocmeşte procesul-verbal, chiar dacă vă consideraţi nevinovaţi, aşteptaţi să vi se întocmească acest act de sancţionare iar, ulterior, formulaţi o plângere la judecătoria în raza de competenţă a căreia aţi fost sancţionaţi. Nu uitaţi să cereţi agentului constatator să treacă în procesul-verbal obiecţiunile pe care le aveţi.

Dar mai multe despre momentul încheierii procesului-verbal şi atitudinea pe care să o aveţi în faţa agentului constatator veţi afla săptămâna viitoare.