Aproximativ o mie de etnici maghiari din Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş au participat, sâmbătă, la Sfântu Gheorghe, la un miting electoral-autonomist organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania al lui Laszlo Tokes, la care fuseseră anunţaţi "cel puţin" 5.000 de participanţi, scrie gândul.info.

După cum au recunoscut chiar şi câţiva dintre organizatori, mitingul a fost dedicat de fapt susţinerii candidaturilor lui Toro T. Tibor şi Santa Imre la un fotoliu de senator, respectiv deputat in colegiul din zona Sf. Gheorghe - Baraolt, pe care partidul lui Tokes încearcă să le "sufle" UDMR-ului.

Cum însă la o adunare electorală PPMT-ul nu a reuşit până acum să strângă multă lume, oamenii lui Tokes şi-au "rebrenduit" acţiunea drept una de "luptă pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc", silind astfel UDMR să i se alăture în chip de co-organizator, alături de Partidul Civic Maghiar şi cu Consiliul Naţional Secuiesc.

O alăturare doar pentru "impresie artistică" însă, cei câţiva reprezentanţi ai UDMR-ului, în frunte cu primarul din Sf. Gheorghe, Antal Arpad, şi cu preşedintele C.J. Covasna, Tamas Sandor, ţinându-se la distanţă de echipa PPMT-ului, pe toată durata mitingului.

Nici unul dintre udemerişti nu a urcat pe scenă şi nu a luat cuvântul. Aşa încât singurii vorbitori au fost Tokes şi liderii partidului său, care au vorbit despre "nevoia vitală de autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc, viitorul nu ni-l putem imagina altfel". Ei i-au îndemnat pe cei prezenţi "să strigăm împreună ca să se audă la Bucureşti, la Bruxelles şi în toată lumea ce vrem noi, autonomia!".

Nelipsit de la asemenea acţiuni, între participanţi s-a aflat şi extremistul harghitean Barna Csibi, cel care, acum trei ani, la Tuşnad, îl întâmpina pe Traian Băsescu cu o pancartă "Domnule Băsescu, paşaportul vă rog!", după care anul trecut, în ajunul Zilei Naţionale a României spânzura într-un scuar din Miercurea Ciuc o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.

De data asta însă, el ţinea în mâini o pancartă pe care scrisese "VISZLAT, ROMANIA" (La revedere, Romania). Întrebat dacă pleacă din ţară,el a răspuns iritat: "Unde să plec? Nu plec nicăieri, eu m-am născut aici, aici e casa mea, aici e ţara mea! Iar mesajul de pe pancartă e că Ţinutul Secuiesc nu e România!" .

La final, participanţii au aprobat, prin trei strigăte de "igen", cum li se ceruse, o "Proclamaţie" despre autonomia teritorială Ţinutului Secuiesc, adunarea încheindu-se apoi, ca de obicei, cu intonarea imnului Ungariei.

sursa: Gandul.info