Procurorii parchetului din Munchen au confirmat oficial, pentru Gândul, că investighează un dosar privind contractul EADS pentru securizarea frontierelor. Procurorii din Germania au transmis, într-un răspuns oficial, că sunt investigate suspiciuni de dare de mită.

Informaţia vine după ce Huffington Post, versiunea în limba germană, a publicat un material al unui freelancer de origine română, Vlad Georgescu, în care se vorbeşte despre implicarea în semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder, a Elenei Udrea, dar şi a ministrului Ioan Rus sau a omului de afaceri Ion Ţiriac. În România, DNA este cu investigaţiile avansate în dosarul Microsoft-EADS, cele două speţe fiind conectate prin persoanele suspectate.

"Putem confirma faptul că parchetul nostru investighează un dosar privind suspiciuni de corupţie/dare de mită în legătură cu o serie de achiziţii din România. De asemenea, confirmăm că în cadrul acestei proceduri domnul Georgescu (n.r. autorul Vlad Georgescu) a depus o plângere. Vă rugăm să ne înţelegeţi că, la acest moment, nu putem să furnizăm mai multe informaţii, având în vedere că este o investigaţie în derulare", se arată în răspunsul oficial transmis de biroul de presă al parchetului Munchen I.

Potrivit lui Vlad Geoargescu, în afacerea EADS România s-au implicat mai mulţi oameni de afaceri importanţi, precum Ion Ţiriac, dar şi demnitari din Germania, precum Gerhard Schrodder, Bodo Hombach şi Klaus Mangold.

Sursa citată susţine că aceste persoane ar fi acordat sprijin pentru ca statul român, prin Ministerul de Interne, să semneze un contract păgubos.

"Una dintre figurile centrale este Ioan Rus, fost director general la DaimlerChrysler Transilvania (până în 2000), apoi ministru de Interne şi creierul acordului MAI-EADS. Din rapoartele DNA prezentate Parlamentului reiese că: Fujitsu Siemens a funcţionat ca mijloc de spălare de bani în ambele scandaluri de corupţie EADS şi Microsoft. La ‘rugămintea Fujitsu Siemens' au fost deschise conturi offshore în Cipru prin care miniştri de rang înalt au încasat bani sub forma unor onorarii de consultanţă sau retrageri de numerar. Fujitsu Siemens a folosit, printre altele, firmele Gessa şi Profinet ca un fel de canal suplimentar de transfer al banilor, în care s-au scurs sume care însumează 15% din valoarea totală a contractului. Într-o clauză secretă a acordului dintre EADS Deutschland GmbH şi MAI, Fujitsu Siemens este trecut ca subcontractant exclusive, pentru o parte a acordului cu o valoare de circa 60 de milioane de euro. Aceşti bani au fost transferaţi de FSC către membri de rang înalt din Guvernul român prin firme offshore înfiinţate în Cipru", se arată în articolul publicat în Huffington Post.