Universitatea din Oradea i-a oferit luni, într-o ceremonie desfăşurată în Aula Magna, titlul de Doctor Honoris Causa lui Pier Luigi Maria Dell'Osso, procuror adjunct în cadrul Direcţiei Naţionale Antimafie din Italia, implicat în lupta pentru combaterea criminalităţii organizate atât în Italia cât şi în ţări precum Mexic sau Columbia.

În cadrul ceremoniei la care au asistat câteva zeci de persoane, cadre didactice şi studenţi, discursul "laudatio" a fost rostit de către decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Valentin Mirişan, care i-a mulţumit invitatului pentru sprijinul acordat Universităţii în "identificarea de parteneri în domeniul cercetării şi educaţiei".

"Demersurile sale au dus la concretizarea unor colaborări cu instituţii de învăţământ sau de cercetare din Italia. Sperăm ca pe viitor să ne reîntâlnim cu domnia sa în cadrul programului de masterat în Drept penal şi procedură penală în curs de acreditare în cadrul facultăţii de Ştiinţe Juridice din universitatea noastră", a spus Valentin Mirişan.

Procurorul italian face parte din Direcţia Antimafie italiană încă de când ea a fost fondată şi a făcut parte din grupuri formate pentru combaterii spălării banilor şi combaterii crimei organizate. De asemenea, Dell'Osso a fost şi profesor la diferite universităţi italiene şi autor a mai multor lucrări ştiinţifice şi publicaţii din domeniu.

Pier Luigi Maria Dell'Osso va susţine marţi, de la ora 10, o prelegere pe tema criminalităţii organizate la sediul Facultăţii de Ştiinţe Juridice.