Generalul Cătălin Ranco Pițu, fost procuror-șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a semnat rechizitoriul în dosarul Revoluției din ’89  își va lansa cartea „Ruperea blestemului | Revoluția Română din decembrie 1989” la Oradea. 

Evenimentul va avea loc joi, de la ora 17, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor Oradea și va fi moderat de managerul instituției, istoricul Gabriel Moisa.

Conform unui comunicat transmis de reprezentanții MȚC, cartea, publicată în 2024 la Editura Litera, analizează dezinformările și „psihoza teroristă” care au influențat Revoluția Română din decembrie 1989, dezvăluind manipulările orchestrate de structurile politico-militare care au consolidat puterea grupării conduse de Ion Iliescu. 

„Organizată în jurul mărturiilor și declarațiilor incluse în raportul Comisiei Senatoriale, extrase din presă și transcrieri ale emisiunilor TVR, lucrarea dezvăluie manipulările orchestrate de noul aparat politico-militar. Autorul demontează mitul unei mișcări teroriste externe, demonstrând că acțiunile violente au fost inițiate de structuri loiale grupării Iliescu, fiind un apel la elucidarea adevărului pentru vindecarea unei societăți marcate de traume și confuzii persistente”, se mai arată în comunicat.

Cătălin Ranco Pițu a fost numit procuror-șef al Secției Parchetelor Militare în 2020, funcție pe care a ocupat-o până în 2023. Pițu are o vechime de 23 de ani în magistratură, deținând anterior poziții de conducere și execuție în cadrul Judecătoriei Oravița, Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara și Secției Parchetelor Militare. Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Ecologice București și deține un master în „Securitate Judiciară” obținut la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

De numele lui se leagă și Dosarul Revoluției, în care au fost trimiși în judecată lideri ai acelor vremuri, în frunte cu Ion Iliescu. 

Pițu a fost implicat în controverse legate de instrumentarea dosarului Revoluției, iar în 2024, Secția Parchetelor Militare a recunoscut erori în rechizitoriul semnat de el, ceea ce a dus la retrimiterea dosarului la Parchet, conform lui Andrei Ursu, fost directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” și Editura Litera, cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea. Intrarea este gratuită, în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!