Procurorul şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a dispus, Giorgiana Hosu, a dispus infirmarea soluţiei de clasare a acuzaţiilor vizându-i pe şefii jandarmeriei în dosarul violenţelor de la protestele din 10 august 2018 din Bucureşti, au informat, marţi, reprezentanţii DIICOT. 

Concret, potrivit comunicatului DIICOT, s-a decis infirmarea soluţiei de clasare sub aspectul săvârşirii de către Laurenţiu Cazan, Chirică Mihai şi Sebastian Cucoş a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În cazul celor trei se redeschide urmărirea penală, relatează Hotnews.ro, citând acelaşi comunicat. 

Amintim că, la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piaţa Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parţial, pe 15 iulie, dosarul 10 august. Procurorii DIICOT afirmau că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, aşa cum a susţinut Jandarmeria Română.

De asemenea, DIICOT - care a preluat acest dosar în urmă cu mai bine de un an - susţine şi că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, aşa cum au afirmat o parte dintre manifestanţii care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor. Prin urmare, în iulie, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme, adică din august 2018, a fost scoasă de sub urmărire penală.

Au scăpat atunci de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române şi comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii, mai arată Hotnews.ro.