Plăcinta de Beiuș, zacuscă făcută ca la mama acasă ori un gem pe care doar bihorencele îl știu face pot deveni produse tradiționale atestate.

Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor caută 12 produse pe care să le certifice ca fiind specifice județului nostru și îi îndeamnă pe toți bihorenii care cunosc asemenea rețete să le propună.

Ca la Bihor...

„Azi lansăm o nouă etapă în cadrul acțiunii de certificare de produse tradiționale sau montane. Populația poate propune rețete de preparate culinare și vom identifica 12 produse care vor fi propuse spre atestare”, a explicat, marți, într-o conferință de presă, Gabriel Bonaciu, specialist la AMD Bihor.

În cadrul unui proiect transfrontalier (ROHU 398), Agenția a lansat un formular online, pe site-ul fortourbhhb.ro (la categoria „Certificare produse”), unde orice persoană fizică poate propune un produs gastronomic sau o rețetă specifică Bihorului.

Propunerea trebuie să cuprindă numele produsului, localitatea unde poate fi găsit, ingredientele pe care le conține și modul de preparare. Atenție, însă, că nu se acceptă băuturi alcoolice, spirtoase sau viticole.

În schimb, pot fi propuse rețete de sucuri de fructe, plăcinte, brânzeturi sau orice alte bunătăți care, așa cum se fac în Bihor, nu se mai fac niciunde.

Asta înseamnă că inclusiv o rețetă de zacuscă ar putea să se regăsească printre aceste produse, dacă se dovedește că are un ingredient secret, specific județului nostru, ori o tehnică aparte, care doar aici se practică.


Echipa de proiect, formată (de la stânga la dreapta) din Adrian Dubere, Mihaela Ungureanu, Gabriel Bonaciu și Maximilian Drăgan

Pâine, brânzeturi, răcituri...

Propunerile pot fi trimise până pe 19 aprilie, iar apoi specialiștii AMD Bihor vor selecta cele 12 propuneri pentru care vor crea documentația necesară, astfel încât să le obțină certificarea ca produs tradițional sau montan.

În prezent, în Bihor sunt certificate produse precum pâine cu cartofi de la Salonta și Vașcău, brânză dulce și telemea de Vadu Crișului, diferite feluri de miere sau răcituri și tobă de casă.

„Scopul nostru este de a culege cât mai multe informații și de a-i provoca pe bihoreni să ne povestească de produsele emblematice pentru Bihor”, a precizat și consultantul AMD Bihor în acest proiect, Maximilian Drăgan.

Pasul doi: punct gastronomic local

Produsele care vor fi atestate se vor regăsi apoi și într-un rețetar pe care Agenția îl va face și îl va pune la dispoziția localurilor, pensiunilor și hotelurilor din Bihor, dar și online, pe site-ul propriu, pentru a putea fi consultat de orice bihorean sau turist curios să mănânce ca în județul nostru. De asemenea, pentru fiecare dintre cele 12 produse, AMD va face un clip video de promovare.

Viitoarele produse certificate vor putea fi și atracția unor puncte gastronomice locale, pe care AMD vrea să le încurajeze în Bihor. Concret, un bihorean va putea să se autorizeze ca un punct gastronomic local și să invite turiștii la masă, oferindu-le exclusiv produse tradiționale sau mâncare gătită cu produse locale. Specificul acestor puncte este că nu trebuie să îndeplinească la fel de multe rigori în autorizare precum restaurantele și că au un număr limitat de porții pe care le pot servi într-o zi. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!