Pe ideea că au pe cap o droaie de probleme administrative, legea scuteşte directorii de şcoli să ţină o parte din orele de curs. Tocmai ca să le poată rezolva şi să asigure un management eficient, directoarea Şcolii Gimnaziale Nicolae Popoviciu din Beiuş, Alina Cioloş, petrece săptămânal doar 4 ore la catedră.

Nu la fel de puţin timp îşi petrece, însă, la o grădiniţă şi la o şcoală privată din oraş, unde predă în orele de program de la gimnaziu! Mai e de mirare că s-a ales cu reclamaţii la Inspectoratul Şcolar din partea unor colegi care o acuză că administrează şcoala după bunul plac, ca pe propria-i feudă?

Pe lângă lege

03 Daniel Negrean.jpgDe o jumătate de an, directoarea gimnaziului Nicolae Popoviciu din Beiuş, Adina Cioloş, a fost reclamată la Inspectoratul Şcolar de două ori. Deţinătoare a funcţiei din 2007, femeia e acuzată de colegii profesori că încalcă legea şi nu asigură un management eficient şcolii, aşa încât şeful instituţiei, Daniel Negrean (foto) i-a trimis pe cap, acum două săptămâni, o comisie de control.

Semnată de un fost profesor de sport, Nicolae Frenţ, una din plângeri afirmă că directoarea abuzează de funcţie. "Ajuns la vârsta de pensionare, profesorul a solicitat continuarea activităţii ca titular. Consiliul de Administraţie al şcolii nu i-a comunicat refuzul printr-un răspuns scris în termen de 30 de zile", spune Negrean. Urmarea? Volens-nolens, dascălul a trebuit să se pensioneze.

O a doua reclamantă, profesoara de matematică-informatică Rodica Bârlău, o acuză pe directoare că i-a constituit ilegal norma didactică. Dublu-specializată, profesoara a primit în acest an şcolar 8 ore de matematică pe săptămână şi 10 de informatică. Dar, dat fiind că specializarea de bază e matematica, iar conform legii un profesor trebuie să predea minim două treimi din normă din materia de bază, Bârlău trebuia să aibă 12 ore de matematică pe săptămână. "Nu e respectată proporţia legală a normei", spune şeful Inspectoratului.

Manager pe furiş

Negrean afirmă că a solicitat controlul la gimnaziul din Beiuş şi din cauza situaţiei tensionate din această şcoală. Ce anume a generat-o? BIHOREANUL a aflat că una din nemulţumirile profesorilor faţă de directoare e că aceasta nu are timp de problemele şcolii fiindcă mai predă la încă două unităţi de învăţământ din oraş!

Degrevată de predat la şcoala unde e directoare, tocmai ca să aibă timp pentru administrarea acesteia, Cioloş petrece între elevii de la Nicolae Popoviciu doar 4 ore pe săptămână. Dar, în fiecare joi şi vineri, de la ora 10, are oră de engleză cu preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 şi, totodată, mai predă şi la Şcoala Postliceală Henri Coandă, care are sediul taman în incinta Şcolii Nicolae Popoviciu.

La postliceală cursurile le ţine, ce-i drept, după-amiaza, dar profesorii susţin că şi conduce filiala postlicealei, chiar dacă în acte aceasta apare ca fiind administrată de fosta directoare a Liceului Pedagogic din Oradea, Letiţia Bogdan, domiciliată, de altfel, în Oradea. Verificarea făcută de BIHOREANUL a confirmat informaţia: dându-se drept un pretendent la înscrierea pentru cursurile şcolii postliceale, reporterul a sunat-o pe secretara acesteia, Domnica Tripa, care a spus că unitatea e condusă, de fapt, de Cioloş. De altfel, însăşi secretara figurează şi ea ca angajată la ambele şcoli!

Nişte cârcotaşi

Deşi iniţial a refuzat să stea de vorbă cu reporterul, vrând doar să afle cine a "turnat-o", directoarea gimnaziului Nicolae Popoviciu a recunoscut că predă în celelalte două instituţii de învăţământ. Însă, susţine ea, doar în timpul liber!

"Dimineaţa nu am ore la grădiniţă", a dezminţit Cioloş, ca şi cum preşcolarii ar urma cursurile grădiniţei după-amiaza sau la seral. Cât despre prestaţia de la Henri Coandă, Cioloş susţine că aici doar predă, nu şi conduce. Evident, nici n-ar fi interesată să recunoască, întrucât şi-ar asuma astfel situaţia de incompatibilitate, de vreme ce exercită concomitent funcţii de conducere şi la stat, şi la privat.

Respingând toate acuzele, directoarea spune că nu sunt decât vorbe aruncate de oameni care îi vor răul, fiindcă ea n-a greşit cu nimic. Ce-i drept, dacă nu-şi petrece prea mult timp prin şcoală, ocupată fiind cu celelalte joburi, nici n-ar avea cum greşi...