La doar 19 ani, Raul Sînza este unul dintre cei mai buni ciclişti români, având în palmares zeci de medalii, majoritatea din aur, iar trei dintre ele i-au adus şi titlul de campion naţional.

Din acest an, ciclistul este legitimat în echipa româno-italiană MsTina-Focus Cycling, al cărei scop e să-şi pregătească sportivii pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020. "Vreau să ajung cât mai sus, la nivel internaţional", mărturiseşte tânărul orădean.

Campionul României

Raul se dă pe bicicletă de la 4 ani. "Nu-mi amintesc prea bine prima mea bicicletă, dar ştiu că scria pe ea "Poliţie" şi că eram tare mândru când mă dădeam în Orăşelul Copiilor sau în sat la bunici", povesteşte tânărul.

Crescând, pedalatul s-a transformat din hobby în cea mai mare pasiune. În 2015, Raul a participat pentru prima oară la un concurs de ciclism profesionist, iar "microbul" l-a prins rapid. "M-am apucat de performanţă pentru că îmi plăcea foarte mult ciclismul, îmi petreceam mult timp pe bicicletă, atât în oraş, cât şi în afară", spune el.

Deşi pasionat şi de pictură, fiind de altfel absolvent al Liceului de Arte, tânărul a ales o carieră în sport. Şi bine a făcut! În doar trei ani a adunat peste 80 de medalii la concursuri naţionale şi internaţionale. Pe bună dreptate, se mândreşte cu faptul că cele mai multe dintre ele le-a primit ca ocupant al locului I. De asemenea, are în palmares şi trei titluri de campion naţional, unul câştigat chiar anul acesta, primul în care concurează ca profesionist, şi nu ca junior.

Viaţă pe biţă

În 2017, Raul a fost cooptat în CarCover Racing Team Oradea, o asociaţie sportivă abia lansată, cu scopul de a alinia echipe complete în concursurile de motociclism şi de ciclism. Anul acesta, a fost însă împrumutat la echipa continentală MsTina-Focus Cycling, compusă din rutieri italieni şi români.

Pentru că în februarie a împlinit 19 ani, vârsta minimă pentru a accede în grupa Under 23 (prima grupă de ciclişti profesionişti), Raul a avut ocazia să concureze în urmă cu două săptămâni la Turul Ciclist al Bihorului, competiţie lansată în 2016 şi deja consacrată, care adună sportivi din toată lumea. "Este un concurs foarte bine organizat şi bine văzut pe plan european, având la start echipe de top şi sportivi de mare valoare", zice orădeanul, bucuros că s-a clasat pe locul 20 din cei 112 ciclişti, la proba de contratimp individual.

Raul ştie că, pentru a obţine performanţă, trebuie să se antreneze serios. Săptămânal, pedalează în medie 400 de kilometri, dar a avut şi săptămâni cu peste 1.000 de kilometri parcurşi. "S-a întâmplat la Turul Croaţiei, când am parcurs 1.070 de kilometri în 6 zile", spune el.

Sacrificiu, ambiţie şi implicare

În antrenamente, pe lângă pedalarea propriu-zisă, exersează şi tactici specifice, cum ar fi sprinturile, probele de contratimp şi urcările. "Pădurile din jurul Oradiei sunt foarte bune pentru antrenamente. În oraş e puţin mai dificil, pentru că nu sunt suficiente piste, dar din fericire avem drumuri mai puţin circulate, unde un ciclist se poate antrena", spune Raul.

Ca să se menţină în formă, sportivul este, fireşte, foarte atent şi la alimentaţie, respectând cu stricteţe şi programul de refacere, cu masaje şi stretching. "Să fii profesionist înseamnă mult sacrificiu, ambiţie şi implicare totală", zice tânărul.

Spre Tokyo

Raul şi-ar dori ca oraşul să aibă o reţea de piste pentru biciclişti astfel încât tot mai mulţi orădeni să pedaleze, măcar la nivel de amatori. "Cred că şi turiştii ar prefera să închirieze o bicicletă şi să viziteze oraşul pe două roţi, decât într-un taxi", zice tânărul.

Mai mult, Raul crede că în acest fel ciclismul ar deveni un sport mai cunoscut printre adolescenţi şi, ca atare, ar putea creşte numărul sportivilor profesionişti. Desigur, însă, pentru asta, este nevoie nu doar de muncă, ci şi de investiţii. "Preţul unei biciclete bune, de competiţie, începe de la 1.500 de euro şi poate ajunge chiar şi până la 12.000 de euro", spune el. Bicicleta cu care concurează, primită de la echipa la care este legitimat, costă în jur de 5.000 de euro.

Cert e că Raul, plin de ambiţie, este hotărât să devină un ciclist de top la nivel mondial. "Vreau să ajung cât mai sus, în plan internaţional", spune el. Iar cum echipa sa, MsTina-Focus Cycling, şi-a propus tocmai pregătirea sportivilor pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, orădeanul speră că va ajunge acolo. Aşa că va continua să pedaleze pentru asta...