Profesoara universitară Lia Pop, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, şi-a lansat, joi, cea de-a noua carte, "Despre Preşedinte în democraţie", menită să explice ce înseamnă această funcţie în ţări europene şi nu numai, respectiv care sunt atribuţile lui.

"Intenţia a fost să vorbim despre politică la modul nepolitic. Cartea nu se adresează specialiştilor, celor care ştiu foarte multe pe această temă, ea se adresează cetăţenilor în general", a explicat autoarea.

În esenţă, volumul descrie, cu informaţii actualizate la nivelul anului 2014, inclusiv prin discursuri politice, care sunt puterile preşedintelui în funcţie de regimul politic, care e relaţia sa cu principalele puteri în stat (executivă, legislativă şi judecătorească), cuprinzând inclusiv reflecţii pe această temă dar şi un mesaj: dacă noi nu vom avea grijă să ne facem bine folosind instituţiile existente ale statului, oare de e ne-am aştepta să le facă alţii?, a explicat Lia Pop.

Inedit este că în lucrare se regăsesc şi mici rezumate, în limbi precum engleză, italiană sau maghiară, dar şi în romani. "Ideea e această carte se adresează publicului bihorean aşa cum este el. În Bihor există din ce în ce mai mulţi reprezentanţi din această comunitate cu educaţie universitară. E un gest de încurajare şi prietenie pentru ei", a spus autoarea.

Lansarea de carte s-a desfăşurat în sala festivă a Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, unde Lia Pop a fost elevă, şi a reunit atât apropiaţi ai autoarei, cât şi foşti colegi de liceu, colegi de la Departamentul de Ştiinţe Politice şi Jurnalism, dar şi colegi din PSD, în frunte cu președintele organizației judeţene, Ioan Mang şi soţia sa Erica, viceprimarul Ovidiu Mureşan, prefectul Claudiu Pop sau deputata Sonia Drăghici. Moderată de fostul director al liceului Gojdu, Dorel Tifor, atmosfera a fost ca la o întâlnire de liceu, la care a sosit, tocmai din Israel, chiar şi fosta colegă de bancă a autoarei.