Săptămâna trecută, o instanţă din Bihor s-a pronunţat în premieră într-un caz de plagiat: Tribunalul i-a dat dreptate profesorului britanic Martin Hollins, care acuzase o profesoară de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea că i-a plagiat grosolan o carte scrisă de el cu mult înainte.

Judecătorii au apreciat că Simona Cavalu nu avea dreptul să-şi pună numele pe cartea pe care ea a publicat-o în două ediţii şi au obligat-o să publice sentinţa. Altfel spus, să-şi admită hoţia...

Carte din carte...

Plagiatul Simonei Cavalu a fost dezvăluit în 2012, când BIHOREANUL demonstra că volumul "Medical Biophysics and Electronic Medical Devices", publicat prima oară în 2000 sub semnătura acesteia şi a colegei sale Mioara Tripşa (între timp decedată), iar într-o a doua ediţie în 2005 doar sub semnătura ei, a fost copiat după o carte apărută cu mult timp înainte. Mai precis, după volumul "Medical Physics", publicat prima oară în 1990 şi reeditat în 2001 de către Martin Hollins, profesor la Universitatea din Bath, Marea Britanie.

Cavalu copiase "ad litteram" ediţia princeps, reproducând 9 capitole fără a cita sursa nici măcar o singură dată. E adevărat, a pomenit numele lui Hollins în lista bibliografiei, dar ca pe un oarecare, nu indicându-l ca sursă, de fapt, a întregii cărţi. "Cărţile se scriu din cărţi!", motiva "autoarea", admiţând că "lucrarea" sa era, în realitate, o compilare a mai multor cărţi. Asta n-a oprit-o, însă, să se pretindă o victimă persecutată de ziar şi să susţină că a publicat cele două ediţii ale cărţii "sale" doar ca un "suport de curs", ca studenţii orădeni să aibă din ce învăţa. Deşi, în această logică, mai corect ar fi fost să le dea, de-a dreptul, cartea originală a lui Hollins xeroxată, fără a se împăuna cu munca acestuia.

130 din 168

În urma dezvăluirii, Cavalu a fost anchetată de Comisia de Etică a Universităţii, care n-a dat niciun verdict, pretextând penibil că nu a găsit cartea originală, a lui Hollins. A urmat apoi şi o cercetare a Consiliului Naţional de Etică, care a stabilit că volumul semnat de orădeancă "este lipsit de originalitate", dar tot nu a stabilit vreo sancţiune.

Ca urmare, FMF a păstrat-o la catedră, iar colegii chiar au reales-o în Senatul Universităţii. Aşa stând lucrurile, nu-i de mirare că a prins curaj, deschizând în 2015 un proces BIHOREANULUI, pentru denigrare, şi cerând daune neobrăzate, de 700.000 lei.

Litigiul a fost însă suspendat de Tribunalul Bihor, fiindcă între timp Cavalu a ajuns ea însăşi pârâtă. Surprins şi el de tupeul femeii, Hollins a dat-o în judecată, solicitând, cu decenţă, doar ca judecătorii să-i recunoască dreptul de autor, fără a cere şi despăgubiri. Ca probe, profesorul britanic a trimis cele două ediţii ale cărţii sale în original, demonstrând că din cele 168 pagini ale volumului semnat de Cavalu, 130 au fost copiate la virgulă, cu tot cu tabele, grafice şi desene explicative!

Hoaţa strigă hoţul!

Ştiindu-se cu musca pe căciulă, anul trecut, în aprilie, după ce a aflat că fusese dată în judecată, dar fără să pomenească acest lucru, Cavalu i-a trimis un e-mail britanicului, cerându-i... sprijin în adaptarea curriculei de Biofizică pentru studenţii străini. Şocat de tupeu, profesorul nici n-a ştiut ce să-i răspundă...

În sala de judecată, însă, Cavalu n-a fost la fel de sfioasă. După ce iniţial a pretins că în spatele acţiunii lui Hollins s-ar afla de fapt tot BIHOREANUL (lucru negat explicit de profesorul britanic), Cavalu a întors foaia, ajungând să-l acuze pe el de... plagiat! Este posibil, a afirmat ea, ca şi Hollins, la rându-i, să fi copiat de undeva textele şi imaginile din cărţile sale...

Depuse la dosar, lucrările britanicului o "dezarmează" total. Ele sunt impecabil redactate, menţionând scrupulos autorul fiecărei informaţii preluate din altă sursă, fie ea text sau ilustraţie. La fiecare reproducere a unui articol elaborat de altcineva, Hollins a evidenţiat respectivul articol în chenar distinct, cu numele şi semnătura autorului la vedere. Culmea e că Simona Cavalu a copiat de-a valma toate informaţiile, inclusiv cele ale autorilor citaţi de britanic!

Să vedem, să studiem...

În faţa probelor, verdictul nu putea fi decât unul. Pronunţată pe 20 martie, hotărârea Tribunalului Bihor arată explicit că recunoaşte dreptul de autor al lui Martin Hollins şi constată încălcarea dreptului de autor de către Simona Cavalu, obligând-o să publice pe cheltuiala sa, atunci când aceasta va deveni definitivă, căci sentinţa mai poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Rectorul Constantin Bungău a aflat de la BIHOREANUL că profesoara a fost condamnată şi a rămas fără replică. "Sigur că nu sunt mulţumit. Vom vedea, când va fi o hotărâre definitivă, ce ne spun procedurile", a spus acesta. Clar e de pe acum că nicio "procedură" nu permite ca un furt intelectual atât de flagrant să rămână nesancţionat la nesfârşit...