Pentru că lecţiile predate online vor rămâne o realitate, probabil, pentru multă vreme, toţi cei 80 de profesori titulari ai Colegiului Naţional "Onisifor Ghibu" se perfecţionează în competenţe digitale.

Pe cheltuiala şcolii, dascălii participă la lecţii de IC3 (certificare internaţională de alfabetizare digitală), predate chiar de colegii lor, profesorii de informatică.

"Am plătit aceste cursuri pentru toţi colegii titulari, inclusiv pentru mine, astfel încât să ne certificăm în utilizarea calculatorului. Sunt trei module, fiecare cu un examen", a declarat directorul Iulius Timar, pentru BIHOREANUL.

Profesorii de informatică ai colegiului pot ţine cursurile, pentru că ei deţin deja certificarea IC3.

Cursurile se desfășoară în această perioadă, când majoritatea elevilor sunt în vacanţă, aşa că profesorii au mai mult timp liber.

În fiecare după-amiază, ei se adună la şcoală, în laboratoarele de informatică, pentru câte o oră şi jumătate, cât durează un curs. Modulul 1 cuprinde lecţii despre bazele utilizării calculatorului, Modulul 2 despre aplicaţii cheie, iar modulul 3 despre folosirea internetului. La finalul fiecărui modul, profesorii dau examene. În plus, pot promova cursul doar dacă au prezenţă de minimum 80% la cursuri, astfel că nu au voie să lipsească.

Timar spune că dascălii nu au ripostat că trebuie să participe la aceste cursuri, ba chiar ştiu că au doar de câştigat.

"Aceste cursuri rezolvă două probleme. Fiecare profesor titular are obligaţia să adune, în cinci ani, 90 de credite prin participarea la programe de formare. Eu mi-am propus ca în fiecare an să organizez cursuri cu câte 15 credite pentru colegii mei, care să ne şi ajute în activitatea didactică. De asemenea, şi pentru acest curs vor primi credite", a explicat directorul.

Astfel, profesorii nu doar că învaţă să fie mai buni în predarea online, ci îşi adună şi o parte din creditele necesare.

Costul plătit de şcoală pentru certificarea unui profesor este de 349 lei.