Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor organizează joi examenul de definitivare în învăţământ, la care s-au înscris 251 de candidaţi, din care 26 au renunţat. Astfel, sunt aşteptate în sălile Liceului Penticostal Betel, unde se amenajează centrul de examen judeţean, 225 de cadre didactice.

Profesorii vor avea la dispoziţie patru ore ca să rezolve subiectele ce vor conţine itemi din domeniul disciplinei de specialitate şi al metodicii predării-didacticii acesteia. "Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competenţă didactică este evaluat şi prin portofoliul profesional, elaborat conform precizărilor din programa de pedagogie şi psihologie şcolară corespunzătoare funcţiei didactice ocupate. Proba scrisă a fost precedată de o etapă obligatorie care a constat în două inspecţii la clasă", a declarat miercuri Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor. Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

Vor promova examenul doar dascălii care vor lua minim 8 şi care, astfel, vor dobândi dreptul de practică în învăţământul preuniversitar. "Examenul certifică şi faptul că un cadru didactic debutant care a optat pentru această carieră dispune de pregătirea necesară pentru exercitarea profesiei didactice şi poate intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având posibilitatea de a deveni titular în sistemul de învăţământ preuniversitar şi de a participa ulterior la susţinerea examenelor pentru obţinerea gradelor didactice", a mai spus Damian.

Notele vor fi afişate pe 25 aprilie, iar dascălii nemulţumiţi vor putea să depună contestaţii în zilele de 25 şi 26 aprilie. Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 aprilie.