La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat la Buzău a 23-a ediție a Olimpiadei Naționale de Limba Rromani, iar dintre cei șase elevi bihoreni calificați, cinci s-au întors acasă cu premii, inclusiv două premii întâi.

Au devenit olimpice naționale Sena Moldovan (clasa a VII-a, pregătită de profesoara Mariana Știube) și Georgiana Nistor (clasa a IX-a, pregătită de profesorul Ghiță Dume), ambele de la Liceul Tehnologic Livia Maria Gego Dobrești și clasate pe primul loc.

Alți doi elevi – Larisa Cârțan (clasa a VII-a, Școala Gimnazială nr. 2 Tămașda) și David Bancs (clasa a IX-a, Liceu Tehnologic nr. 1 Salonta) -, amândoi pregătiți de profesoara Daniela Roxin, au obținut premiul III, iar Marinela Muntean (clasa a X-a, Liceul Tehnologic Livia Maria Gego Dobrești, prof. pregătitor Ghiță Dume) a câștigat o mențiune.

„Felicitări elevilor și cadrelor didactice pentru aceste rezultate deosebite care au clasat județul Bihor în fruntea clasamentului la nivel național”, a anunțat pe Facebook profesorul Ionel Cordovan, inspector școlar pentru minoritatea romă din Bihor.

Acesta a mărturisit BIHOREANULUI că nu se aștepta ca delegația bihoreană să fie atât de performantă. „Sunt rezultate foarte bune, personal nu mă așteptam să ne clasăm atât de bine, ca județ. Cea mai mare surpriză este fetița de clasa a VII-a, pentru că este o copilă dintr-o familie modestă, cu părinți cu o posibilitate financiară destul de limitată”, a declarat Cordovan.

Pentru ca Sena Moldovan să aibă toate cele necesare pentru deplasarea la Buzău, inclusiv îmbrăcăminte, profesorii și oameni din comunitatea din Dobrești au făcut chetă, strângând bani pentru a o ajuta.


Inspectorul școlar Ionel Cordovan alături de elevele Georgiana Nistor, Marinela Muntean și Sena Moldovan (de la stânga la dreapta)

„Sena nu este pricepută doar la limba romani, este bună la învățătură în general, prima din clasa ei. De altfel, toți copiii care au fost la olimpiadă sunt buni la toate disciplinele”, a mai spus Cordovan.

O altă olimpică, Marinela Muntean (foto jos), este implicată și în activitățile extra-curriculare, fiind și membră în Consiliul Școlar al Elevilor din Liceul Tehnologic „Livia Maria Gego” Dobrești.

Recent, într-o întâlnire pe care a avut-o cu alți elevi, în cadrul caravanei educaționale „Pași spre succes”, organizată de Inspectoratul Școlar, liceana le-a mărturisit semenilor că mama ei nu a fost deloc la școală, tatăl ei are doar patru clase, dar totuși o încurajează să învețe și se străduiește să nu-i lipsească nimic.

Marinela are ambiția să fie prima din familia ei care termină liceul și apoi vrea să dea și la facultate, visând la ziua în care va deveni educatoare sau profesoară de romani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!