Liderul sindicaliştilor bihoreni din învăţământ, Ioan Ţenţ, a anunţat că marţi, de la ora 14, cadrele didactice bihorene vor protesta în faţa Prefecturii.

Ţenţ a spus că unul dintre motivele declanşării acţiunii de protest este că unităţile de învăţământ din Oradea au primit o adresă de la Primărie în care erau anunţaţi că nu sunt bani pentru salarii. „Pentru că suma alocată la nivelul municipiului nu acoperă salariile, ni s-a propus să revenim la salariile de încadrare ale lunii octombrie 2009, să nu ne acorde distincţiile şi nici al 13-lea salariu", a declarat pentru BIHOREANUL, luni, Ioan Ţenţ.

Acesta a mai spus că „situaţia e cu atât mai revoltătoare" cu cât dascălii au câştigat în instanţă dreptul la salarii mai mari. „În mai 2009 am câştigat procesul, iar sentinţa care stabileşte salariile de încadrare ale dascălilor, adică 880 de lei pentru cei cu studii superioare şi 440 de lei pentru cei fără, nu a fost respectată", a explicat liderul sindicaliştilor.

În plus, a spus Ţenţ, în judeţul Bihor există şcoli care nici măcar nu au plătit salariile pentru luna februarie. Totuşi, liderul sindicaliştilor n-a ştiut să precizeze câte şcoli sunt în această situaţie şi nici care sunt acestea.

Ţenţ se aşteaptă ca la protestul ce va dura două ore să se adune „câteva sute, poate o mie, două" de cadre didactice.

Ultimul protest stradal al dascălilor bihoreni a avut loc în septembrie anul trecut, când peste o mie de oameni au ieşit în stradă.