Cei aproape 250 de profesori bihoreni care speră să rămână ori să devină directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ din judeţ susţin, miercuri, prima probă a concursului organizat de Ministerul Educaţiei, cea scrisă.

Dascălii s-au adunat la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, şcoala în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a amenajat centrul de examen judeţean, înainte de ora 9. Au avut timp până la ora 9.30 să intre în săli, proba propriu zisă fiind programată între orele 10 şi 12.

Comisiile de concurs formate în fiecare unitate de învăţământ vor face evaluarea lucrărilor candidaţilor înscrişi în cursa pentru şefia respectivei şcoli şi doar cei care vor aduna minim 35 de puncte din cele 50 posibile vor ajunge la proba următoare, a interviului, care va avea loc între 17 octombrie şi 17 noiembrie.

Cei 249 de profesori bihoreni înscrişi în concurs au fost împărţiţi în 10 săli de examen şi toţi vor trebui să rezolve un test grilă, comunicat de Minister. Totodată, competiţia este monitorizată şi de un reprezentant al Ministerului, ajuns la Oradea miercuri dimineaţă. Supraveghetorii din sălile de examen sunt inspectorii şcolari membri în comisia judeţeană de examen şi dascăli care au fost traşi la sorţi marţi, la IŞJ Bihor.

Pregătiţi pentru orice

Prudenţi, dascălii nu au vrut să facă previziuni despre rezultatele pe care le vor lua. "Sunt pregătit pentru orice", a declarat Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul, totodată unul dintre cei mai longevivi directori de şcoală din Bihor şi care aspiră la încă un mandat.

La fel ca el, şi alţi actuali directori s-au ferit să spună dacă examenul se preconizează a fi unul greu sau uşor. În schimb, mai mulţi profesori au spus că momentul ales pentru acest concurs nu este cel mai potrivit: în plin an şcolar, dacă s-au înscris la concurs şi directorul şi adjunctul, aceştia lipsesc cel puţin o zi din şcoală.

În plus, dascălii spun că în şcoli ar putea apărea situaţii greu de gestionat, dacă actualii directori nu promovează examenul. Ei vor fi atunci nevoiţi să se întoarcă la catedre şi îi vor înlătura pe suplinitorii care le ţin locul şi care vor rămâne fără ore de predat. Unde vor merge aceşti suplinitori, nu se ştie.

Pe de altă parte, profesorii care au candidat pentru şefia mai multor şcoli, vor trebui să decidă imediat după aflarea rezultatelor la examenul scris pentru care unitate optează. După cum BIHOREANUL a scris, o educatoare deţine acest record, fiind înscrisă la concursul de director pentru patru grădiniţe din Oradea. De asemenea, directorul Colegiului Octavian Goga din Marghita, Marcel Sas-Adăscăliţii, concurează pentru direcţiunea a trei şcoli: cea pe care o conduce acum, Colegiul Mihai Eminescu şi Liceul Onisifor Ghibu, ambele din Oradea.

Cert este că aceste examene pot aduce multe schimbări în şcolile şi grădiniţele din judeţ. Potrivit metodologiei de concurs, directorii în funcţie care nu s-au înscris nu vor mai avea dreptul să rămână pe post nici cu numirea inspectorului şcolar general, la fel nici cei care vor pica examenul.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Vor să fie directori: Cine sunt candidaţii la concursurile pentru şefia şcolilor şi grădiniţelor"