În urmă cu trei luni, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, anunţa că mai multe cadre didactice au obţinut sub nivelul minim de puncte la evaluarea individuală ce se face anual prin aplicarea unor grile. În acestea se menţionează informaţii privind activitatea didactică, cea de cercetare şi relaţia cu studenţii. Performanţa se stabileşte prin autoevaluare confirmată de şeful de catedră, dar şi prin evaluare din partea studenţilor. Procedura nu prevede un punctaj maxim, ci doar unul minim, de 100 de puncte, urmând ca aceia care obţin un punctaj între 100 şi 60 să primească recomandări sau să fie avertizaţi.

Cei care obţin sub 60 de puncte, însă, trebuie sancţionaţi, iar rectorul poate face o propunere de sancţiune. Ceea ce Antal a şi făcut: "Există 17 cadre didactice din mai multe facultăţi, de diverse grade didactice, care trag în jos toată Universitatea. Aceste cadre didactice nu ne fac deloc cinste, aşa că am propus sancţionarea lor, conform Codului Muncii şi Statutului Cadrului Didactic, prin diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de şase luni".

Toate cele 17 situaţii vor fi cercetate de o comisie care va trimite sau nu spre Senat propunerea rectorului spre aprobare. Odată ajunsă în Senat, propunerea trebuie şi aprobată de membrii Senatului pentru a fi pusă în practică.

Antal a refuzat să facă publice deocamdată numele celor 17 cadre didactice, deoarece nu ştie încă deciziile comisiei. "Nu vreau să am surprize din partea comisiei", a explicat el. Totuşi, rectorul a garantat că dacă sancţiunile vor fi aplicate, numele acestor cadre didactice vor fi făcute cunoscute.

În acelaşi context, Antal a mai spus că pentru anul viitor vrea să se realizeze un top al tuturor cadrelor didactice ale Universităţii, pentru a se şti clar care sunt cele mai bune. Primele 20 de cadre didactice din top vor fi premiate cu sume de bani.