Guvernul are de gând să-şi asume răspunderea pentru legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, act normativ prin care se doreşte plafonarea salariilor dascălilor, motiv pentru care Sindicatul Liber din Învăţământ Bihor cere sprijinul parlamentarilor bihoreni.

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă drepturile şi interesele a aproximativ 200.000 de salariaţi din învăţământul românesc, face apel la statutul dumneavoastră de parlamentar şi vă cere să opriţi nedreptatea care se face cadrelor didactice, votând împotriva Legii privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ, în ziua în care Guvernul României îşi va angaja răspunderea", se arată într-un apel remis de SLÎ parlamentarilor.

Prin legea menţionată, salariile profesorilor vor fi plafonate, ceea ce, spun dascălii, încalcă prevederile Legii 221 din 2008, "consfinţite de hotărâri judecătoreşti irevocabile". Legea 221 reglementează creşterile salariale ale personalului din învăţământ în funcţie de vechime, de nivelul studiilor şi de gradul didactic. "Prin această plafonare, salariile personalului didactic din învăţământ vor ajunge la nivelul celor de la începutul anului 2007", se mai arată în documentul dascălilor.

Totodată, sindicatul atrage atenţia că încălcarea sentinţelor irevocabile creează "un prejudiciu grav angajaţilor din educaţie" şi calcă în picioare puterea judecătorească. SLÎ comentează şi asupra frecvenţei cu care Guvernul promovează acte normative prin asumarea răspunderii, spunând că acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru parlamentari, întrucât "Parlamentul îşi pierde rolul şi importanţa".

"Prin ceea ce face Guvernul în acest moment minimalizează şi ignoră rolul fiecărui parlamentar, fie el din partidele aflate la Putere, fie din Opoziţie, şi îl transformă în simplu salariat al statului", mai spun dascălii.

În final, SLÎ atrage atenţia deputaţilor şi senatorilor că încă un vot de susţinere dat Guvernului Boc îi va costa credibilitatea şi vor risca să fie supuşi oprobriului celor care i-au votat. "Nu uitaţi că şi datorită cadrelor didactice aţi ajuns în funcţiile pe care le ocupaţi în acest moment. Acestora le-aţi promis, în campania electorală din 2008, că veţi aplica Legea 221", se mai arată în document.