Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost finalizată noua Cartă a Universităţii din Oradea. Potrivit acestuia, cea mai importantă modificare, făcută pe baza noii Legi a Educaţiei, vizează separarea părţii executive de cea legislativă. Astfel, membrii Senatului Universităţii nu vor mai putea să deţină şi funcţii de conducere.

Noua Cartă va aduce schimbări fundamentale atât în ceea ce priveşte modul de funcţionare, cât şi asupra structurii instituţiei.Cu privire la acest al doilea aspect,rectorul a spus că noua Cartă prevede că membrii Senatului vor fi aleşi de toate cadrele didactice, şi nu doar de reprezentanţii acestora, cum era înainte, iar prorectorii nu vor mai fi aleşi prin vot, ci numiţi direct de rector. Tot rectorului îi revine, după ce este ales în funcţie, datoria de a organiza concursuri pentru alegerea decanilor.

"Cea mai importantă modificare va fi însă cea legată de componenţa Senatului Universităţii, acolo unde nu vor mai putea accede profesorii care au funcţii de conducere, separându-se în acest fel partea legislativă de cea executivă", a spus Cornel Antal, care estimează că, în urma acestei decizii, componenţa actuală a forului legislativ se va modifica cu 30-50%.

O altă modificare esenţială prevede ca membrii Comisiei de Etică să aibă dreptul de a sancţiona abaterile fără ca ele să treacă şi prin filtrul Senatului Universităţii. Catedrele vor fi înlocuite cu departamente, în fruntea lor putând ajunge chiar şi lectorii universitari, nu doar asistenţii, conferenţiarii şi profesorii.

Noua Cartă a Universităţii va fi trimisă spre avizare la Ministerului Educaţiei, unde, dacă va fi cazul, va fi modificată, urmând ca, în cel mult 30 de zile să fie pusă în aplicare.