Instabilitate şi teamă la Şcoala de Arte "Francisc Hubic". Cum vicepreşedintele Consiliului Judeţean Traian Bodea a declarat public că viitorul director al instituţiei de cultură nu trebuie să aibă studii în domeniul artelor, profesorii de la "Francisc Hubic" au transmis presei un memoriu prin care îşi exprimă "îngrijorarea şi dezacordul în ceea ce priveşte posibilitatea numirii unei persoane la conducerea şcolii, fără să îndeplinească cerinţele prevăzute de lege".

Comunicatul a fost trimis, joi, de pe adresa de mail a Şcolii de Arte şi este semnat colectiv de "profesorii Şcolii de Arte Francisc Hubic".

Dascălii trec în revistă legislaţia care reglementează concursurile de management la instituţiile de cultură subliniind că studiile în domeniu sunt obligatorii. OUG 189 din 2008 arată că "managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: (…) întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul de activitate al instituţiei".

Aceeaşi ordonanţă statuează că persoana trebuie să aibă studii de management, asta însemnând "organizarea, gestionarea şi conducerea activităţii unei instituţii publice de cultură de către o persoană fizică".

Memoriul a fost trimis şi Consiliului Judeţean Bihor, precum şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Prin memoriu, profesorii îi cer preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor "să dispună organizarea concursului de proiecte de management la Şcoala de Arte Francisc Hubic – Oradea, cu respectatea prevederilor OUG 189/2008 şi să incredinţeze managementul acestei instituţii unei persoane care indeplineşte cerinţele în litera şi spiritul legii, indiferent dacă este numit interimar sau in urma căştigării concursului".

Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, profesorii îi cer "să vegheze la aplicarea corectă a prevederilor OUG 189/2008 de către autoritatea organizatoare a concursului de proiecte de management la Şcoala de Arte Francisc Hubic – Oradea şi anume Consiliul Judeţean Bihor".


Comunicatul transmis de profesorii Şcolii Francisc Hubic:

REFERITOR LA ÎNCREDINŢAREA MANAGEMENTULUI ŞCOLII DE ARTE FRANCISC HUBIC – ORADEA

Şcoala de Arte Francisc Hubic – Oradea , cu sediul în municipiul Oradea, strada Moscovei, nr. 5, jud. Bihor, este o instituţie publică de cultură – aşezământ cultural – cu personalitate juridică, aflându-se in subordinea Consiliului Judeţean Bihor. Şcoala iniţiază şi desfăşoară Programe de învăţământ, programe şi proiecte în domeniul Culturii tradiţionale şi al Creaţiei populare, înscriindu-se ca o instituţie cu profil distinct în activitatea de educaţie permanentă.

O.U.G. nr. 118/2006 privind înfiinţarea, organizarea şi desfăşurarea activităţii aşezămintelor culturale, prevede că aşezăminte culturale, instituţii publice, sunt conduse de directorul general sau, după caz, de director. Angajarea directorilor generali sau, după caz, a directorilor aşezămintelor culturale, instituţii publice, se face pe baza susţinerii unui concurs de proiecte de management, câştigătorul urmând să încheie un contract de management, în conformitate cu prevederile legii.

Ordonanţa de urgenţă nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură stabileşte cadrul juridic privind managementul instituţiilor publice de cultură care organizează şi desfăşoară activităţi cultural-artistice sau oferă servicii în domeniul culturii.

Conform acestui act normativ:

Art. 2 În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

c) management - organizarea, gestionarea şi conducerea activităţii unei instituţii publice de cultură de către o persoană fizică, pe baza setului de cerinţe definite de autoritate în caietul de obiective, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă;

Art. 3 Managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a) are cetăţenia română sau a unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene;

b) are capacitate deplină de exerciţiu;

c) întruneşte condiţiile de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul de activitate al instituţiei;

d) întruneşte condiţiile de pregătire sau experienţă în management;

e) întruneşte alte condiţii solicitate de autoritate;

Art. 4 (1) În vederea încredinţării managementului instituţiilor publice de cultură, autoritatea organizează concurs de proiecte de management, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art. 7 (3) În cazurile în care contractul de management încetează înainte de termen, prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare.

Art. 33 (1) În situaţiile de încetare a contractului de management înainte de termen, autoritatea desemnează, prin ordin sau dispoziţie, o persoană competentă să asigure managementul instituţiei publice de cultură, în maximum 5 zile de la data constatării încetării contractului de management, şi organizează un nou concurs de management, în termenul stabilit la art. 7 alin. (3).

Având in vedere declaraţiile vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, dl. Bodea Traian, date în conferinţa de presă din data de 22 august 2018, prin care acesta susţine că pentru a ocupa funcţia de manager la o instituţie publică de cultură nu trebuie să ai studii în domeniul de activitate al instituţiei si nici studii de management, facând o paralelă că în cazul unei probleme medicale nu merge să se opereze la managerul spitalului ci la un specialist, astfel că nu vede care ar fi problema,

Ţinând cont de împrejurarea că prin Dispoziţiile nr. 608/04.08.2017 si nr. 678/06.20.2017, prevederile legale privind condiţiile de participare la concursul de proiecte de management ( ambele finalizate fără numirea unui manager "plin"), au fost eludate prin modificarea conţinutul art. 3 lit. d din OUG. Nr. 189/2008 din sintagma d) întruneşte condiţiile de pregătire sau experienţă în management, cu formularea: d) experienţă managerială,  creându-se o confuzie care poate duce la validarea unor dosare de concurs cu încălcarea legii, deoarece o oarecare experienţă managerială o are si administratorul unui S.R.L. indiferent de obiectul de activitate al firmei, pe când termenul de management are o definiţie clară in O.U.G. 189/2008,

Noi, profesorii Şcolii de Arte Francisc Huhic Oradea, ne exprimăm ingrijorarea şi dezacordul in ceea ce priveşte posibilitatea numirii unei persoane la conducerea şcolii, fără să îndeplinească cerinţele prevăzute de lege.

Pe această cale solicităm:

Preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor  - să dispună organizarea concursului de proiecte de management la Şcoala de Arte Francisc Hubic – Oradea, cu respectatea prevederilor OUG 189/2008 şi să incredinţeze managementul acestei instituţii unei persoane care indeplineşte cerinţele în litera şi spiritul legii, indiferent dacă este numit interimar sau in urma căştigării concursului.

Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale – să vegheze la aplicarea corectă a prevederilor OUG 189/2008 de către autoritatea organizatoare a concursului de proiecte de management la Şcoala de Arte Francisc Hubic – Oradea şi anume Consiliul Judeţean Bihor.

Mass – media – să sprijine în continuare cultura şi tradiţiile.