Anual, până la 31 decembrie, toate cadrele didactice vor trebui să depună o declarație pe proprie răspundere prin care să spună că nu dau meditații plătite elevilor din clasele în care predau.

Obligația este prevăzută într-o procedură emisă de Ministerul Educației, ca urmare a faptului că legea educației prevede explicit că dascălii nu pot să dea meditații propriilor elevi.

Conform procedurii publicate pe 19 ianuarie în Monitorul Oficial (Ordinul 3.051/2024), anual, până la 31 decembrie, personalul didactic de predare va trebui să declare în scris, pe propria răspundere, „că nu desfăşoară activităţi de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs”. Fiecare școală va avea o persoană responsabilă pentru declaraţiile de interese.

Nedepunerea declaraţiilor de interese, precum şi nedeclararea activităţilor de pregătire suplimentară pentru elevii de la clasă reprezintă o abatere disciplinară, se arată în procedură.

Totodată, profesorii care vor continua să-și mediteze elevii, în ciuda declarațiilor de interese, vor risca să fie cercetați penal pentru fals în declarații.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!