Pentru zeci de elevi din Oradea, vacanţa de vară nu a fost doar mare, ci şi plină! În curtea şcolii Nicolae Bălcescu, în parcuri sau pe dealurile şi câmpiile din jurul oraşului, 80 de elevi din clasele primare au aflat că se pot distra copios în mijlocul naturii, fără tablete sau telefoane mobile. I-au învăţat această lecţie opt tineri din cinci ţări europene, ajunşi la Oradea la invitaţia lui Marius Hărduţ, preşedinte al Fundaţiei Life Tineret şi voluntar al Asociaţiei Learning Communities.

El însuşi viitor tătic, Marius vrea să convingă cât mai mulţi părinţi să-şi ia copiii de mână şi să-i scoată în parc, la un joc cu mingea sau o plimbare. Convins că doar aşa cei mici vor deveni adulţi sănătoşi...

Nu creşteţi roboţi!

ONG-ist cu state de serviciu vechi, orădeanul Marius Hărduţ (43 ani) e convins că nicio instituţie nu se preocupă cu adevărat de tinerii din comunităţile locale. „Nu am văzut încă nicăieri o strategie reală cu privire la tineri. Toată lumea crede că aceştia au nevoie doar de şcoli şi de baruri, dar nu e chiar aşa simplu”, afirmă bărbatul.

Marius consideră că pe lângă lecţii şi distracţii, tinerii au nevoie şi de educaţie non-formală şi civică, el însuşi derulând în ultimii 15 ani felurite proiecte şi campanii în acest sens, pentru a-i convinge să se preocupe de ceea ce se întâmplă în jur. „Este important să creştem copii care să gândească singuri, nu nişte roboţei care doar să răspundă la comenzi”, spune orădeanul.

O şcoală cât o vară

Numeroase proiecte ale Fundaţiei Life Tineret au ca teme tinerii şi mediul înconjurător, Marius având convingerea că ecologia şi tinereţea merg „mână-n mână”. Anul trecut, de pildă, împreună cu colegii dintr-o altă organizaţie, Ecotop, a luat în grijă malurile pârâului Peţea, pentru a recrea aici un mediu natural propice păsărilor şi animalelor mici.

Anul acesta, prin Asociaţia Learning Communities, unde este voluntar, Marius a coordonat un nou proiect în care „ingredientele” au rămas aceleaşi: natura şi tinerii. Beneficiind de o finanţare nerambursabilă de câteva mii de lei acordată prin programul „Erasmus+”, care încurajează tinerii din Europa să facă voluntariat în străinătate, precum şi de un parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea, bărbatul a organizat o şcoală de vară în aer liber pentru 80 de elevi cu vârste între 6 şi 12 ani. A intitulat-o „Detectivii naturii”, întrucât copiii au avut misiunea ca aproape în fiecare zi a vacanţei de vară să „investigheze” cum se pot distra în aer liber.

Bucuraţi-vă de natură!

Pe lângă menirea de a-i scoate pe copii din case şi de a-i convinge că se pot distra jucându-se unii cu alţii, tabăra „Detectivii Naturii” a avut-o şi pe aceea de a fi o adevărată şcoală şi pentru opt tineri voluntari cu vârste de 22-30 ani veniţi din Italia, Spania, Turcia, Bulgaria şi chiar Iordania. „Voluntarii învaţă cum să lucreze cu copiii în aer liber, dar şi să se autogospodărească într-o ţară străină, a cărei limbă nu o cunosc”, spune Marius Hărduţ, care a fost coordonatorul proiectului.

Cei opt voluntari şi-au petrecut toată vara cu elevii în parcurile Oradiei şi în excursii prin judeţ, învăţându-i să se caţere, să picteze pietre ori să se dea cu bicicleta, în general să se bucure de natură. „La început, copiii au fost timizi, credeau că suntem ca în sălile de clasă, îmi cereau voie chiar şi să mănânce”, povesteşte Marius. Încet-încet, însă, micuţii s-au destins şi au descoperit în rândurile colegilor şi voluntarilor cei mai buni prieteni. „Ne-am apropiat atât de mult încât au ajuns să ne spună cam tot ce le trecea prin cap”.

Lecţii pentru cei mari

Convins că adulţii care îşi ţin copiii în case pe motiv că aşa i-ar putea supraveghea mai uşor greşesc enorm, Marius speră că i-a convins pe părinţii celor 80 de copii să-şi facă timp să stea cu ei în mijlocul naturii, astfel încât să se dezvolte sănătos atât fizic, cât şi mintal.

Pentru cei care încă mai au dubii în această privinţă, orădeanul pregăteşte o serie de seminarii pe care le va ţine în această toamnă, tot împreună cu voluntari străini, iar concomitent lucrează la un site, outdoorbihor.ro, de unde adulţii se vor putea inspira cu idei pentru activităţi pe care le-ar putea face cu copiii în aer liber. „Pot să-şi aducă aminte cum se jucau ei pe-afară şi să-şi înveţe copiii să facă la fel”, speră Marius. Altfel spus, niciun părinte nu trebuie să reinventeze roata, ci doar să-şi facă timp pentru copilul lui...