Nelu Sandu Pop, profesorul din Oradea devenit celebru după ce a postat pe Facebook un filmuleţ în care se declara împotriva purtării măştilor în şcoli, etalând în schimb o mască de clovn în semn de protest faţă de această obligativitate, a fost amendat cu 2.500 lei de poliţişti, iar Inspectoratul Şcolar a depus o plângere penală.

Amendat și cu dosar penal

"Poliţiştii bihoreni s-au autosesizat imediat după apariţia imaginilor respective în mediul online, iar bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor Legii nr. 55/2020 pentru neportul măştii de protecţie în spaţii închise, cu amendă în valoare de 2.500 lei. Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a depus o plângere penală faţă de acesta, existând suspiciuni de comitere a infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor", a declarat BIHOREANULUI comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în înregistrarea video postată pe Facebook de Nelu Pop, profesor la LPS Bihorul, spune că "Guvernul ne obligă să purtăm măşti, ne determină să ne comportăm şi să fim ca nişte animăluţe în ţarc", cuprinzându-i pe elevi în filmare, toţi având feţele acoperite, fără a fi clar dacă poartă măşti de protecţie, aşa cum sunt obligaţi.

Filmarea profesorului a făcut înconjurul ţării, fiind criticată inclusiv de premierul Ludovic Orban, care a declarat că profesorul de la LPS Bihorul "trebuie sancţionat", adăugând că un astfel de cadru didactic "trebuie să părăsească învăţământul", iar președntele Klaus Iohannis a catalogat „jalnic”gestul orădeanului. 

„Îmi susţin în continuare punctul de vedere”

Miercuri după amiază, Pop a avut o nouă reacţie, folosind punctuație excesivă, pe Facebook, despre gestul său, precizând că se simte "sâcâit" şi anunţând că a avut parte de "o dimineaţă deosebită".

"Vreau să vă anunţ pe această cale că îmi susţin în continuare punctul de vedere, adică nu sunt de acord cu purtarea măştii în timpul orelor de curs. De ce ? Păi atâta timp cât elevii stau şi socializează împreună înainte şi după orele de curs fără mască pe gură, stau înghesuiţi la poarta şcolii să li se ia temperatura.... înainte de gard nu iau COVID ??? decât după gard, în sala de curs???", a scris Pop.

Susţinând că nu ar fi îndemnat nici un adolescent să nu poarte mască, respectiv că nu a îndemnat pe nimeni să nu respecte legea, Pop spune că i se aduce atingere libertăţii de exprimare.

"Dar cum rămâne cu art. 30 din Constituţia României, articol care ne spune că avem dreptul de a ne exprima liberi, fără nici o constrângere. Dacă şi libertatea de exprimare a opiniilor personale a ajuns o problemă reală pentru instituţiile statului, atunci ne întoarcem în comunism... Am pretenţia că trăiesc intr-o ţară Democrată, liberă, care îşi respectă cetăţeii. Dacă ni se ia şi dreptul la o exprimare liberă unde ajungem ???? Sclavi totali, supuşi peste măsură???? Eu imi doresc pentru copiii mei să se poată exprima liber, îmi îndemn copiii să respecte legea, dar să-şi cunoască şi să lupte pentru drepturile lor", a scris el pe Facebook.