Istoria poate fi amuzantă? Da, dacă este spusă bine, iar Julius Constantinescu, cu prenumele real Iulian, un influencer faimos pentru comentariile sale satirice, știe cum să povestească istoria și totodată să stârnească hazul.

Julius ține ateliere online de istorie, unde le povestește curioșilor, ore în șir, nu doar fapte, ci și amănunte mai puțin știute despre întâmplările și personajele rămase în manuale. Știe că istoria devine atractivă și ușor de înțeles prin povești, nu prin lecțiile plictisitoare.

De la presă la „Cotcodac”

Născut și crescut în Beiuș în urmă cu 50 de ani, Julius, alintat de prieteni și Julică, a plecat de acasă pentru a studia Construcțiile la Cluj, de unde, apoi, s-a mutat în București, pentru o carieră în jurnalism.

A semnat articole pentru mai multe publicații din Capitală, inclusiv Jurnalul Național ori Academia Cațavencu, până la sfârșitul anilor 2000. „Cam toată presa devenise una de partid. Ca trei sferturi dintre ziariști, m-am reorientat, considerând că meseria asta nu mai are viitor”, povestește el.

Combinând talentul în scriitură cu umorul de care nu duce deloc lipsă, Julius și-a făcut propriul blog de satiră, Daily Cotcodac, cu care doi ani la rând a câștigat premiul cel mare la concursul RoBlogFest.

Prin 2010, când Facebook devenea popular, Julius era deja prezent acolo, adunând fani cu postările sale ilare. Astăzi are aproape 40.000 de urmăritori online și este apreciat ca un tip iscusit în satiră.

Istorie pe Facebook

Iulian adună urmăritori și grație altei aptitudini: cea de a povesti istoria. A învățat istorie autodidact, din pasiune, iar acum le spune și altora ce știe. „Am început când Facebook a introdus funcția „live” și am făcut-o din plictiseală”, își amintește el.

Se întâmpla în 2016, iar primele lecții pe care le-a ținut au fost despre Roma antică, subiectul lui preferat, continuând apoi cu prezentări despre personaje ori despre istoria unor țări. „A început să-mi placă să le documentez tot mai mult. Am pornit de la live-uri de 30-40 de minute și am ajuns să le fac de 5 ore. Iau un subiect, îl pregătesc și îl prezint undeva la un nivel cel puțin de lucrare de masterat”, zice proful online.

Lecțiile au prins la public, iar asta l-a încurajat. „Cumva, m-a ajutat și pe mine, pentru că mi-a întreținut pasiunea pentru istorie. Mi-am spus că oricum e plin Facebook-ul de oameni care nu fac nimic. Hai să zic eu niște lucruri interesante, pentru care merită să deschizi internetul”.

La sugestia unor cursanți, a început să țină și ateliere online anume concepute pentru copii, copleșiți de avalanșa de date și fapte istorice pe care le învață fără să le înțeleagă cursul. „Cu copiii e mult mai mișto decât cu adulții. Sunt foarte curioși”, zice Julius.

Mai tare ca „Game of Thrones”

Fără o cadență stabilită, Julius ține atât lecții live pe Facebook, pe care oricine le poate urmări gratis, cât și ateliere „private”, tot online, dar cu taxă de 150 lei.

Unul dintre atelierele de succes este cel de istoria românilor, în care Julius pune accent pe lucrurile mai puțin explicate. De pildă, că în anul 105 romanii au fost de fapt siliți să invadeze Dacia, pentru că, pe timpul iernii, dacii profitau că Dunărea îngheța și jefuiau trupele romane aflate la sud, ori cum Mihai Viteazul n-a unit țările românești, ci le-a cucerit, lăsându-le și cu o țărănime decimată și asuprită.

Toate lecțiile au note umoristice și subiecte interesante. „Istoria este povestea noastră, a omenirii, și are o mulțime de povești captivante. Este mai interesantă decât „Game of Thrones”, dar trebuie să o cunoști”, zice proful.

Români vs. unguri

Necunoașterea istoriei i-a făcut și pe orădeni să se împartă în tabere, zilele trecute, când statuia regelui maghiar Ladislau a fost amplasată în Cetate. Pe lângă faptul că nu pune preț pe naționalism, Iulian afirmă că extremiștii apar de ambele părți, pentru că „n-am avut o discuție deschisă pe tema Ardealului și a conviețuirii cu maghiarii”.

„Românii din Ardeal au mai multe lucruri în comun cu ungurii decât au cu românii de dincoace de munți. Dar la nivel oficial noi nu am spus niciodată că Transilvania este un spațiu comun al românilor, maghiarilor, secuilor, sașilor. Continuăm să ne batem cu nerozia „cine a fost primul”, când istoria noastră este atât de legată. Cel mai mare rege maghiar din toate timpurile avea sânge românesc (n.r. Matia Corvin), cel mai mare general maghiar, la fel (n.r. Iancu de Hunedoara)”, amintește influencerul.

Necunoașterea istoriei menține întunericul în mințile unora. Dacă vor să aprindă lumina, ar putea începe prin a-l urmări pe Julius...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!