Acuzat de multiple abuzuri sexuale față de studente, profesorul universitar Alfred Bulai a fost suspendat de către Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din toate funcțiile pe care le deține în cadrul unității de învățământ superior. Dezvăluirile privind abuzurile sexuale au fost făcute de jurnaliștii publicației Snoop, care au obținut mărturii de la 18 persoane, victime și martori.

„Marți, 30 iulie 2024, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a aprobat, la propunerea rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după analiză în Consiliul de Administrație al universității, în conformitate cu art. 109, alin. (4) din Carta SNSPA, suspendarea prof. univ. dr. Alfred Bulai de la activitățile didactice, precum și din toate funcțiile pe care le ocupă, director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA, pe perioada derulării procedurii de cercetare a Comisiei de Etică a SNSPA”, se arată într-o informare publicată pe site-ul SNSPA. 

Reprezentanții SNSPA mai transmit, în contextul investigației publicate de Snoop, că „nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA”.

Totodată, „rectorul SNSPA a solicitat Facultății de Științe Politice, la nivelul căreia profesorul Bulai și-a desfășurat activitatea, să ofere Comisiei de Etică toate informațiile disponibile, pentru o transparență totală asupra acestui caz”.

„Îi rugăm pe cei care susțin că “se ştia” să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în “cazul Bulai” sau orice alt posibil caz”, se mai arată în comunicat. 

Alfred Bulai ar putea să fie vizat și de o anchetă penală, în urma materialului jurnalistic care-i dezvăluie comportamentul inadecvat. 

„SNSPA a avut ieri, 29 iulie 2024, o discuție preliminară cu reprezentanții organelor de anchetă, în legătură cu declanșarea unei anchete penale. Pe măsură ce se vor aduna mai multe informații, la nivelul SNSPA, acestea vor fi transmise şi Poliției”, precizează reprezentanții școlii. 

Pe de altă parte, luni, 29 iulie, în ziua în care a fost publicată ancheta jurnalistică, Alfred Bulai a depus și o „cerere de pensionare” la nivelul SNSPA. În comunicatul de marți al școlii se comunică, însă, că „pensionarea este un act unilateral al angajatului și nu trebuie „aprobată” de instituția angajatoare. Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator. Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2024”.

Totuși, „încetarea contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA. Comisia va derula procedurile legale, chiar și pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate. Este important nu numai să stabilim faptele și să aplicăm sancțiunile legale, dar și să înțelegem de ce nu au existat, în toți acești ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile și legislația existente”. 

Potrivit articolului publicat de Snoop, ani în șir, Alfred Bulai le-a cerut studentelor să se dezbrace în fața lui și să le mângâie. În vârstă de 61 de ani, Bulai a fost și prodecan al SNSPA și secretar de stat, fiind considerat totodată unul dintre cei mai buni sociologi din România. 

El le spunea studentelor sale că fetele trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul”, arată ancheta jurnalistică. Multe abuzuri aveau loc în taberele de vară pe care acesta le organiza. „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci, mai mult decât a sta în sutien?”, se aude profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!