Un nou radar meteo a fost pus în funcțiune pe Dealul Vântului din Oradea în prezența șefei Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat, luni, Prefectura Bihor.

Potrivit acesteia, noul radar face parte dintr-o serie de șapte astfel de instalații prevăzute în întreaga țară în baza unui proiect derulat cu fonduri europene, scopul fiind de a permite o mai bună detectare și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, căderi de grindină și intensificări puternice ale vântului asociate furtunilor convective.

La recepție au participat reprezentanți ai antreprenorului (asocierea Rartel SA și Leonardo Germany Gmbh), constructorului (Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații), proiectantului (Profesional Construct Proiectare), ANM, Prefecturii și unor autorități locale.

„Comisia de recepție a constatat că lucrările de construire a turnului radar au respectat cerințele de calitate impuse, fiind în concordanță cu prevederile stipulate în autorizația de construire”, și „a constatat că echipamentele sistemului radar livrate, instalate și puse în funcțiune la amplasamentul Dealul Vântului - Oradea corespund cu prevederile contractului de proiectare și execuție lucrări, caietului de sarcini şi propunerii tehnice”, prin urmare echipamentele „sunt gata pentru utilizare operațională”.

Prefectura precizează că noul sistem radar va permite supravegherea meteorologică completă a unei zone geografice circulare cu o rază de până la 400 km în jurul amplasamentului radar.

„Noul radar în banda S, care dispune de tehnologia dual-polarimetrică, va funcționa în mod continuu (24 de ore/7 zile) și va permite o mai bună detecție și monitorizare a structurilor noroase generatoare de precipitații abundente, căderi de grindină și intensificări puternice ale vântului asociate furtunilor convective. Utilizarea datelor obținute de la radarele dual-polarimetrice va asigura diminuarea timpului de emitere a avertizărilor de producere a fenomenelor meteorologice periculoase imediate”, a mai arătat Prefectura Bihor.

Conform unei precizări a prefectului Dumitru Țiplea, la proiectul modernizării rețelei de radare meteo din Bihor se lucrează de trei ani, iar în județ se vor instala 20 de stații meteo interconectate, care vor asigura date exacte atât pentru situații de urgență, cât și pentru agricultură”.

Radarul de tip Doppler instalat pe Dealul Vântului din Oradea înlocuiește un radar vechi, depășit moral și fizic, conceput să funcționeze 10 ani, dar care a fost utilizat timp de 18 ani, până în 2009.

Proiectul prin care în întreaga țară sunt instalate 7 radare moderne este finanțat cu 74 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Pe de altă parte, şefa ANM a precizat că, datorită unei finanţări europene recent aprobate (în 18 decembrie 2019), modernizarea sistemului naţional meteo continuă, inclusiv în Bihor, în baza unui proiect de 74 milioane euro din Programul Operaţional Infrastructură Mare, ce prevede între altele achiziţionarea a 7 radare meteo noi, din care unul va fi amplasat pe Dealul Vântului, în locul celui oprit în 2009.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!