Pentru buna desfăşurare a procedurilor premergătoare referendumului pentru fuziunea Oradiei cu Sînmartin, care va avea loc duminică, 10 mai, municipalitatea va suspenda temporar activitatea centrului de relaţii cu publicul de la parterul Primăriei.

Mai exact, vineri, 8 mai, Sala Ghişeelor va fi deschisă publicului între orele 7.30 şi 12, iar apoi acolo sunt programate mai multe operaţiuni destinate pregătirii referendumului. Programul normal de lucru în "piramidă" va fi reluat luni, 11 mai.

Scrutinul din 10 mai se va derula între orele 7-23. Alegătorii din ambele unităţi administrativ-teritoriale vor fi chemaţi să răspundă cu "DA" sau "NU" la întrebarea "Sunteţi de acord cu alipirea comunei Sînmartin la municipiul Oradea?".

Campania electorală se încheie cu o zi înaintea scrutinului, iar în ziua consultării publice va fi interzisă comercializarea băuturilor alcoolice în vecinătatea secţiilor de votare.

Din Biroul Electoral Municipal, condus de judecătorul Ionel Olah, fac parte câte doi reprezentanţi ai partidelor PNL, PSD şi UDMR. La fel, în fiecare secţie de votare, cele trei partide şi-au numit câte un reprezentant pentru a supravegea numărătoarea voturilor.

În cele 143 de secţii de votare din Oradea şi 9 din Sînmartin voturile vor fi numărate imediat după închiderea urnelor, iar rezultatul ar trebui să fie cunoscut în cel mult două ore.

Pentru ca fuziunea să se înfăptuiască, e nevoie ca, atât în Oradea, cât şi în Sânmartin, prezenţa la vot să fie de minim 30% din alegătorii de pe liste, iar voturile pentru "DA" să fie peste 50% în fiecare din cele două localităţi.