Filarmonica îşi aşteaptă melomanii joi, de la ora 19, la un concert cu program special. Violoncelistul Ștefan Cazacu şi dirijorul Horváth Gábor din Ungaria sunt invitaţii speciali ai serii.

Solistul Ștefan Cazacu şi-a început formarea muzicală alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A absolvit Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Răzvan Suma. A susţinut recitaluri pe scene din România şi străinătate, iar talentul său a fost răsplătit prin numeroasele premii obţinute în diverse competiţii naţionale.

De-a lungul carierei sale, Horváth Gábor a dirijat numeroase orchestre simfonice, predă dirijatul la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, unde a obţinut şi titlul de doctor în muzică. Este director artistic al Orchestrei Simfonice din Gödöllő şi preşedintele comitetului de orchestră KÓTA.

Seara începe cu uvertura Regele Ștefan de Ludwig van Beethoven şi continuă cu Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră în Re major de Joseph Haydn, lucrarea dedicată lui Antonín Kraft, violoncelist în orchestra curţii prinţului Esterházy Miklós.

În cea de-a doua parte a concertului va putea fi audiată cunoscuta Simfonie a II-a în mi minor, op. 27, de Serghei Rahmaninov. În urma eşecului primei sale simfonii, din cauza unei interpretări nereuşite dirijate de Glazunov, Rahmaninov s-a retras şi nu a mai compus ani la rând. Apoi, în anii 1905-1906, a început Simfonia a II-a în mi minor. Nemulţumit şi după mai multe luni de revizuiri, a finalizat compoziţia şi a dirijat-o în premieră la Sankt Petersburg în 1908. Succesul şi premiul Glinka i-au readus lui Rahmaninov credinţa în propriile forţe creatoare.

Biletele la concertul de joi seara se pot cumpăra la sediul Filarmonicii, situat pe strada Moscovei nr. 5, iar abonamentele sunt valabile.