Orădenii s-au grăbit să-şi facă programare pentru a se vaccina împotriva Covid, imediat ce autorităţile au dat drumul celei de-a doua etape de vaccinare. Sâmbătă seară, la ora 19, deci la aproximativ 24 de ore de când platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro a devenit funcţională, programările pe ore la centrele de vaccinare anti Covid erau aproape toate ocupate, pentru săptămâna următoare, în timp ce în judeţ nu a fost înghesuială.

În total, în Bihor vor fi amenajate 23 de centre de vaccinare, însă în prezent doar 6 sunt funcționale. Sâmbătă seară, la ora 19, programări pentru vaccinarea efectivă puteau fi făcute doar pentru intervalul 18 - 31 ianuarie 2021.

Cea mai mare aglomeraţie era la Spitalul Pelican din Oradea, unde pentru săptămâna următoare mai era un singur loc disponibil, pe 21 ianuarie, următoarea dată disponibilă fiind pe 30 ianuarie (30 de locuri disponibile) şi 31 ianuarie (160 locuri disponibile).

La sala amenajată în incinta Orăşelului Copiilor, cea mai devreme programare putea fi făcută doar pentru ziua de 24 ianuarie (38 de locuri disponibile).

Nu aceeaşi aglomerație este în judeţ. La secţia exterioară a Spitalului Dr. Pop Mircea din Marghita, respectiv la spitalele din Salonta, Aleşd, Ştei s-au înscris abia câţiva bihoreni, fiind disponibile locuri în fiecare zi.

Cu toate că Direcția de Sănătate Publică anunţase că vor fi, pentru început, 7 fluxuri (cabinete), care ar fi urmat să asigure vaccinarea a câte 60 de persoane zilnic, deci un total de 420 de persoane, datele din platformă arată că s-au putut programa, zilnic, pentru vaccinare un total de 720 de bihoreni.

DSP a precizat că din raţiuni care ţin disponibilitatea dozelor de vaccin, precum şi pentru utilizarea raţională şi fără pierderi a vaccinului, programarea prealabilă este obligatorie pentru ca o persoană să poată fi vaccinată.

După cum se știe, cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid a început vineril la nivel național, în această perioadă putând fi vaccinate "persoanele cu grad ridicat de risc şi persoanele care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale".

Potivit DSP Bihor, persoanele cu vârsta de 65 ani şi peste 65 ani se pot programa la vaccinare utilizând oricare din următoarele modalităţi: prin medicii de familie; individual; prin contul unui aparţinător (pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane); telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. 

Persoanele adulte sub vârsta de 65 ani cu afecţiuni cronice se pot programa prin medicii de familie pe ale căror liste sunt înscrise. În cazul în care nu sunt înscrise la un medic de familie sau nu au acces la medicul de familie propriu, se pot înscrie: prin intermediul oricărui alt medic de familie; telefonic prin call-center; prin structurile de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

Lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie esenţiale vor fi programaţi prin intermediul angajatorului.

Numărul de telefon al serviciului dedicat de call-center pentru judeţul Bihor este 021.414.44.59.