În dezbatere publică din luna iulie şi aşteptate cu interes de români, programele Casa Verde şi Casa Verde Plus, prin care oricine va putea obţine finanţare pentru achiziţia de sisteme de încălzire care utilizează energii regenerabile ori pentru investiţii în termoizolaţii eco, vor deveni funcţionale cel mai probabil în luna noiembrie.

"În noiembrie sperăm să fie lansate. Formatul de lansare va fi unul public, nu pe site unde să dea năvală fiecare. Fiecare lansare va fi anunţată cu zece zile înainte", a declarat vineri, la Oradea, Viorel Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului. Oficialul a asigurat că Administraţia Fondului de Mediu are banii necesari.

Lascu a amintit că, în programul Casa Verde Plus vor putea aplica şi autorităţile publice, care astfel vor putea termoizola şcoli sau spitale. Condiţia este însă să folosească doar materiale izolatoare fabricate fără compuşi organici volatili (COV), adică lână, cânepă, vata minerală bazaltică, vata minerală, plută, perlit, celuloză, paneluri structurale termoizolante pe baza de oxid de magneziu, tencuieli fără COV, adezivi fără COV, vopsele şi amorse fără COV.

În Casa Verde, finanţarea acordată de AFM este de până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare ori una de până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv aparate de aer condiţionat, iar în Casa Verde Plus de maxim 40.000 lei.