Primenire

"Primăvara ecologică a orădenilor" a început la 1 martie, odată cu primăvara calendaristică, şi a inclus salubrizarea străzilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor publice, colectarea, transportarea şi depozitarea deşeurilor culese la halda de gunoi a Eco Bihor, precum şi plantări de arbori şi întreţinerea mobilierului urban. Pentru ca lucrurile să se deruleze ordonat, activităţile s-au împărţit în etape: în prima jumătate a lunii a fost vizat malul drept al Crişului Repede, iar în cea de-a doua cel stâng.

Orădenilor nu li s-a cerut niciun efort, decât să facă ceea ce fiecare om face de sărbători: curăţenie prin case. Concret, ei au fost îndemnaţi să-şi scoată în stradă obiectele de uz casnic şi gospodăresc de care nu mai aveau nevoie, respectiv deşeurile vegetale rezultate din curăţirea arborilor şi a spaţiilor verzi. Nu oricum, însă, înainte de data la care autospecialele RER Ecologic şi-au anunţat trecerea pe strada lor.

Mult peste aşteptări

Ideea a fost foarte bine primită de orădeni, mai ales că activitatea de colectare a deşeurilor nu i-a costat absolut nimic.

Campania s-a încheiat miercurea trecută, iar după o lună de colectare, RER Ecologic a contabilizat peste 1.000 de tone de deşeuri colectate. Ba chiar mai mult de atât, în loc de 33 de amplasamente de colectare a deşeurilor, aşa cum erau prevăzute în planul iniţial, operatorul licenţiat s-a trezit cu peste o mie de puncte de colectare, pentru că orădenii au strâns mult mai multe gunoaie decât s-ar fi aşteptat municipalitatea şi firma de salubritate.

Acum, e important ca toţi orădenii să înţeleagă că această campanie s-a încheiat, iar dacă vor continua să lase deşeuri în faţa casei sau a blocului nu doar că riscă să rămână cu ele acolo, ci şi să fie amendaţi de Poliţia Comunitară, care sancţionează astfel de abateri. Pentru că altfel, după cum s-a dovedit, nu se poate păstra un oraş curat...