Cea mai importantă sărbătoare națională a României este marcată în acest an nu doar în Oradea, ci și în alte locuri din județ, unde oficialitățile au pregătit ceremonii și mici spectacole.

În Bihor, festivitățile încep încă de Sfântul Andrei, considerat ocrotitorul românilor dat fiind că potrivit legendei i-a creștinat pe strămoșii geto-daci.

Ca atare, miercuri, 30 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din Vadu Crișului (lângă Primărie), va avea loc o ceremonie militară programată să dureze o oră și care se va desfășura după tipicul obișnuit, deschizându-se cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea imnului pentru a continua cu o slujbă Te Deum, alocuțiuni și un scurt moment artistic, în final urmând să fie depuse coroane și jerbe de flori.

În aceeași zi, un alt ceremonial va avea loc, de la ora 12.00, în Aleșd, în piațeta din fața Casei de Cultură, unde se află și un bust al lui Mihai Viteazul. La Aleșd, festivitățile vor fi mai „bogate”, programul incluzând și o defilare a unui detașament de onoare și onorul muzicii militare.

În acest context, traficul rutier pe DN1, pe raza oraşului Aleşd, va fi oprit vreme de circa 15 minute la ora prânzului. Circulația va fi deviată, pe sensul Oradea - Cluj, la km.591+340 pe DJ 764 (strada Tudor Vladimirescu), Strada Ciocârliei, Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul. Pentru sensul de mers Cluj - Oradea, traficul rutier va fi deviat de la km. 590+460 pe străzile Nașterea Sfântul Ioan Botezătorul și Ciocârliei.  

În Oradea, sărbătorirea Zilei Naționale va avea loc pe 1 Decembrie în Piața Unirii, în fața statuii ecvestre a Regelui Ferdinand I Întregitorul, de la ora 10.00. Un detașament militar va prezenta onorul oficialităților, după care, până la ora 10.20, vor urma alocuțiuni pentru evocarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1918, cu explicarea contextului produs atunci de abia încheiata conflagrație mondială, dar și a consecințelor declarației de unire. La ora 10.35 va începe un scurt moment artistic, după care va urma festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, defilarea unui detașament și onorul muzicii militare.

În aceeași zi de 1 Decembrie, de la ora 13.30, cea mai mare sărbătoare națională va fi marcată și în orașul Valea lui Mihai, unde comunitatea etnicilor români este minoritară. Evenimentul se va desfășura în Parcul Orășenesc dr. Andrassy Ernö, la Monumentul Eroilor. Și aici, ceremoniile vor include intonarea Imnului Național, o slujbă religioasă, alocuțiuni, festivitatea de depunere a coroanelor, jerbelor și buchetelor de flori, punctul final fiind defilarea unui detașament militar și onorul muzicii militare.

Ziua Națională este „ziua în care ne sărbătorim patria și ne aducem aminte de evenimentele desfășurate în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, când voința celor mulți a învins, iar unitatea națională a românilor a fost împlinită prin realizarea Marii Uniri”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea ca reprezentant al instituției care a coordonat pregătirea festivităților în județ, subliniind importanța realizării Marii Uniri, dar și a unei unități naționale a românilor.

„Uniți sub tricolor suntem mai puternici. Doar împreună descătușăm întregul potențial al națiunii noastre! Doar uniți ne punem în valoare resursele imense de patriotism și determinare, pentru a face performanța de care știm cu toții că românii sunt capabili”, afirmă reprezentantul Guvernului în județ.

Programul festivităților de Ziua Națională din Oradea poate fi consultat aici:

Programul festivităților de Ziua Națională din Aleșd:

Programul festivităților de Ziua Națională din Vadu Crișului:

Programul festivităților de Ziua Națională din Valea lui Mihai:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!