Patru şcoli din Bihor sunt incluse şi în următorul an în programul pilot al Guvernului României prin care se acordă un suport alimentar preşcolarilor şi elevilor din unităţi de învăţământ anume desemnate.

În judeţul nostru, vor primi şi în 2022 pachete cu mâncare elevii de la Liceul Tehnologic Felix, Colegiul Tehnic Ioan Ciordaş, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ciumeghiu şi Şcoala Gimnazială „Puiu Sever” Ineu.

Potrivit Legii 306/2021, recent promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, elevii şi preşcolarii din 150 de unităţi de învăţământ din ţară vor primi, gratuit, „un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar”.

Conform legii, pachetul alimentar trebuie să conţină produse de panificaţie din făină integrală (pâine feliată sau batoane/chifle) 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului, produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului şi legume (roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare) 40 g - maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.

Actul normativ mai prevede că, dacă elevii fac ore online, mâncarea le este dusă acasă.

Pachetele alimentare sau masa caldă le primesc doar elevii care nu au absenţe, scopul programului fiind, printre altele, de a încuraja elevii să participe la ore.

În total, cele patru unităţi de învăţământ din Bihor au 3.011 elevi, din care 1.634 preşcolari sau elevi de ciclul primar. Costul programului, în judeţul Bihor, este estimat la 4,9 milioane lei.