Asociaţia Caritas Eparhial a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea şi firma Public Euroconsulting au lansat, luni, proiectul european numit "Implicare activă pentru dezvoltare comunitară", în valoare totală de 2.193.000 lei, la Seminarul Greco-Catolic, în prezenţa episcopului Virgil Bercea.
Proiectul, primul realizat de Caritas Eparhial pe bani europeni, constă în facilitarea accesului pe piaţa muncii a unui număr de 60 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile (persoane de etnie romă) din Bihor. Acesta se va desfăşura în perioada 5 ianuarie - 31 decembrie 2015.
Managerul de proiect, Monica Suciu, a explicat în cadrul conferinţei de lansare că în primele luni, mai exact până în luna mai, partenerii vor organiza cursuri de calificare pentru 60 de persoane, încă mai existând locuri disponibile, pentru muncitor în construcţii, lucrător comercial şi lumânărar. De asemenea, bărbaţii şi femeile de etnie romă vor participa şi la cursuri de competenţe sociale şi civice, iar o parte dintre aceştia inclusiv la un curs de competenţe antreprenoriale.
Următorul pas va fi încercarea de integrare a unora dintre aceştia pe piaţa muncii, prin intermediul firmei de resurse umane Public Euroconsulting. "Este păcat că în 2015 o parte dintre angajatori încă refuză să angajeze sau, uneori, chiar să-i primească la interviu pe cetăţenii de etnie romă", a spus Lavinia Catrinar, administratoarea firmei, care s-a arătat însă încrezătoare că, după ce vor fi absolvit cursurile de pregătire din cadrul proiectului, mulţi dintre bihorenii de etnie romă îşi vor găsi un loc de muncă.
O altă parte a grupului ţintă va avea locuri de muncă în cadrul unor firme sau "economii sociale" cum sunt denumite în cadrul proiectului. Aşadar, Caritas Eparhial va înfiinţa o firmă de construcţii, cu 8 angajaţi, dintre care cel puţin 6 vor fi de etnie romă, precum şi un depozit cu vânzare de îmbrăcăminte şi mobilier second-hand, unde cel puţin 5 din cele 7 locuri vor reveni persoanelor de etnie romă. Totodată, Public Euroconsulting va deschide o firmă de confecţionare a lumânărilor, unde vor exista 8 locuri de muncă, cel puţin 5 fiindu-le asigurate persoanelor incluse în proiect. "În fiecare dintre acestea va trebuie să existe o echipă de managment, dar, în măsura în care vor găsi specialişti, ne-ar plăcea ca şi aceştia să fie tot de etnie romă", a precizat Monica Suciu, managerul de proiect.
Dacă până la finalizarea proiectului plata salariilor este asigurată din banii alocaţi proiectului european, finanţat din Fondul Social European, din 2016, cei doi parteneri în proiect vor încerca să susţină şi să autofinanţeze cu firmele nou înfiinţate.
Conferinţa s-a bucurat de participarea ONG-urilor locale, a potenţialilor beneficiari, precum şi a autorităţilor publice locale, care au avut ocazia să previzioneze impactul proiectului asupra comunităţilor unde va fi implementat.
Cei 60 de beneficiari vor fi selectaţi cu preponderenţă din Oradea şi din comunele Sântandrei şi Finiş. "Considerăm că activităţile proiectului vor aduce o schimbare benefică în rândul beneficiarilor, întrucât mare parte din aceştia vor deveni persoane active, care vor contribui la bugetul de stat, şi nu vor mai avea nevoie să fie asistaţi pasiv din bugetul de stat", a mai spus Monica Suciu.