Legea care permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt adoptaţi sau revendicaţi în 14 zile de când ajung în adăposturi a trecut de votul final al Camerei Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui proiect.

Proiectul a fost adoptat cu 266 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" şi 20 de abţineri.

După vot, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, în plenul Camerei, că speră ca "expresia nu mor oamenii când vor câinii să fie o realitate de acum în colo".

Deputaţii din Comisia juridică şi cea pentru administraţie au aprobat eutanasierea câinilor maidanezi cu câteva condiţii: animalele trebuie ţinute în adăpost 14 zile, iar apoi, dacă nu sunt revendicate, pot fi eutanasiate. Potrivit Digi24, stabilirea termenului în care se face eutanasierea câinilor nerevendicaţi se va face având în vedere capacitatea de cazare în padocuri şi bugetul alocat.

Deputaţii jurişti spun că au stabilit exact paşii de parcurs între momentul capturării unui câine şi momentul eutanasierii lui, care trebuie să fie ultima soluţie.

"Avem 14 zile de la data capturării, apoi fiecare caz se analizează şi se emite o decizie în care se va stabili un termen la care se va proceda la eutanasiere în condiţiile legii şi ale Uniunii Europene. În funcţie de resursele necesare şi de locurile prevăzute în padoc, se va decide o anumită dată cu privire la eutanasiere. Legea aceasta, dacă va fi votată şi promulgată, va da posibilitatea unui primar, dacă are condiţii şi bani, să ţină câinii în padoc până când va consuma resursele, sau să-l eutanasieze", a declarat Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

Acesta a precizat că atât adopţia cât şi revendicarea câinilor din padoc vor fi gratuite. În plus, explică deputaţii jurişti, reîntoarcerea câinilor maidanezi în teritoriu este exclusă. Raportul celor două comisii reunite va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, care este şi cameră decizională.