Asistenții maternali din România vor trebui să îndeplinească condiții mai stricte, pentru a putea lua copii în plasament.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a propus un proiect de lege care prevede că asistenții maternali vor trebui să fie cel puțin absolvenți de liceu, să aibă în familie cel puțin un membru care are venituri și să aibă cel mult vârsta de pensionare (65 ani).

De asemenea, proiectul de lege prevede că asistentul maternal nu poate primi în plasament un copil dacă diferența de vârstă față de acesta este mai mică de 18 ani și mai mare de 47 de ani și nici unul cu care este rudă de până la gradul III. Vârsta minimă a asistentului maternal trebuie să fie de 21 de ani.

Ministerul mai intenționează să interzică unui asistent să ia în plasament mai mult de doi copii, cu excepția fraților, și introduce certificatul de integritate comportamentală a viitorului asistent maternal, care va trebui evaluat la fiecare doi ani.

Actul normativ mai propune ca asistentul maternal să fie evaluat, înainte de a primi atestatul, de o echipă formată din psiholog și asistent social.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie aprobat în Guvernul României și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!