Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat un amplu proces de reformă administrativă, prin care vrea să comaseze instituții din subordine.

Proiectul pus în dezbatere publică marți prevede înființarea a două noi instituții: Garda Națională de Mediu, Ape și Păduri și Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate.

Cea dintâi ar urma să fie înființată prin comasarea Gărzii de Mediu și a Gărzii Forestiere, dar și prin preluarea atribuțiilor de inspecție a apelor din cadrul Administrației Naționale Apele Române.

„Crearea unei instituții unice de control va elimina lacunele de competență dintre diversele instituții aflate în subordinea MMAP. Astfel, vom avea o singură instituție puternică, capabilă să gestioneze spețe complexe pe toate domeniile de gestionate de ministerul nostru”, a precizat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Conducerea GNMAP va fi asigurată de un comisar general cu rang de secretar de stat, ajutat de doi comisari generali adjuncți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general, numiți prin decizie a prim-ministrului.

Potrivit aceluiași proiect de OUG, se creează Agenția Națională pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP) prin comasarea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului. „Această nouă instituție are rolul de a scurta termenele și a eficientiza procedurile de avizare, care în prezent sunt foarte greoaie și complicate. Punem astfel cetățeanul în centrul procesului de avizare și ne propunem să ușurăm demersurile persoanelor fizice și ale agenților economici, care vor obține avize și autorizații într-un singur loc, fără a se plimba cu dosarele de la o instituție la alta”, a explicat Fechet.

Conducerea Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate va fi asigurată de un președinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreședinți cu rang de subsecretar de stat și un secretar general.

Ministrul mediului a transmis funcționarilor din țară că nu vor fi afectați de reformă.

„Nu în ultimul rând, venim în sprijinul angajaților din teritoriu, deoarece acest proces de reorganizare prevede întărirea capacității administrative a instituțiilor și departamentelor teritoriale. De asemenea, prin acest act normativ ne atingem obiectivele în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare, reducem numărul de demnitari și posturile aferente cabinetelor acestora și redistribuim personalul acolo unde este cea mai mare nevoie. Vreau să asigur toți angajații MMAP și ai structurilor din subordine că avem nevoie de fiecare dintre ei și că nimeni nu va avea de suferit în urma acestei reforme administrative”, a adăugat demnitarul.

Proiectul de OUG poate fi citit aici. Termenul pentru transmiterea de opinii și sugestii este de 10 zile de la data publicării.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!