Primarul comunei Diosig, Ferencz Madoş, a lansat, miercuri, într-un cadru inedit, un nou proiect cu finanţare europeană.

Este vorba despre un proiect POSDRU, "Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forţei de muncă în sectorul turistic", a cărui valoare este de 8.062.815 lei, din care 7.901.558,70 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă şi se derulează pe o periodă de 18 luni începând cu 1 aprilie 2014.

"Proiectul are ca obiectiv asigurarea sustenabilităţii pe termen lung în zonere rulare din regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Vest, respectiv judeţele Covasna şi Bihor, prin dezvoltarea resurselor umane din mediul rural, în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic, precum şi prin dezvoltarea culturii antreprenoriale în vederea sprininirii ocupării pe cond propriu în sectorul turistic din mediul rural", arată un comunicat al iniţiatorilor.

Concret, în cadrul proiectului, 240 de persoane din satele bihorene, aparţinând categoriilor de persoane în cautarea unui loc de muncă, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, şomeri de lungă durată şi şomeri tineri, îşi vor găsi un loc de muncă. În plus, peste 200 de persoane vor primi consiliere profesională gratuită, formare profesională antreprenorială pentru începerea unei activităţi independente în sectorul turistic.

În Bihor, proiectul mai presupune o campanie de informare şi conştientizare privind oportunităţile de ocupare în domenii non agricole, care include şi o caravană care cuprinde evenimente în 10 comunităţi rurale şi două Târguri Expo, informare şi consiliere profesională, cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile de lucrător agroturistic şi ghid turistic, formare profesională pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, dar şi consiliere şi asistenţă pentru începerea de activităţi independente în sectorul turistic.

Lansarea proiectului a fost inedită, organizatorii alegând o gospodărie ţărănească, ţinută de un localnic care a oferit invitaţilor un ospăţ pe cinste.

Prezentarea proiectului a fost făcută de coordonatorul tehnic Gonczi Jozsef, care a tinut să sublinieze că "tinerii de azi trebuie să înveţe să ţină o gospodărie proprie, să cunoască viaţa de la ţară, munca pământului, adunatul fânului, creşterea animalelor, mulsul vacilor, prelucrarea laptelui precum şi înfiinţarea unei gospodării proprii în oferirea serviciilor turistice interesaţi de zona de centru şi NV-ul ţării".

"În comuna Diosig sunt premize pentru dezvoltarea şi ducerea la bun sfârşit a proiectului", a spus Ferencz Mados, adăugând, între altele, şi că partea din dreapta a vechiului castel e finalizată în proporţie de 90%, "şi lupt pentru obţinerea unui nou proiect european pentru renovarea părţii stângi a aceluiaşi castel, situat în localitatea Diosig".

Printre participanţii la eveniment s-a numărat şi deputatul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, care a înmânat primarului comunei Diosig o diplomă din partea UDMR pentru preocuparea şi interesul accesării de fonduri europene, felicitându-l şi urându-i succes atât lui cât şi realizatorilor şi îndrumătorilor noului proiect lansat.

La eveniment au participat şi primarii din comunele Sălard şi Ciuhoi, oameni de afaceri locali, angajaţi ai primărie şi localnici ai comunei Diosig.

Viorel Orbai