Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor derulează în perioada iulie 2012 - august 2014 proiectul "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului", finanţat din bani europeni prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

Situl Pădurea Craiului este cea mai mare arie protejată din judeţul Bihor, fiind întins pe 40.000 de hectare (o suprafaţă mai mare decât cea pe care o are Parcul Naţional Apuseni pe teritoriul judeţului Bihor).

Din aria protejată fac parte comunele: Aleşd, Aştileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curăţele, Căbeşti, Dobreşti, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Vadu Crişului, Vârciorog, Şuncuiuş, Ţeţchea şi Poieni (ultima fiind din judeţul Cluj).

"Situl adăposteşte foarte multe specii de vieţuitoare şi de plante care sunt protejate prin directive europene. Cea mai importantă dintre ele este acvila. De asemenea, există şi o serie de peste 30 de plante protejate la nivel european, dar şi de habitate importante atât prin partea de suprafaţă, dar şi prin rezerva de apă şi peşterile", a spus Viorel Lascu, managerul de proiect, joi, într-o conferinţă de presă.

Concret, în cadrul proiectului, o echipă formată din 30 de specialişti va lucra la inventarierea şi evaluarea speciilor şi habitatelor din Situl Pădurea Craiului, cartarea habitatelor, promovarea acestei arii protejate puţin cunoscute şi explorate din punct de vedere turistic, dar mai ales la elaboarea unor planuri concrete de managment ale zonelor care să dea comunităţilor o bază pe care să se dezvolte şi să încerce să obţină fonduri europene. Prin urmare, Viorel Lascu l-a descris ca fiind "un reţetar care va oferi autorităţilor posibilităţi de pornire a unor proiecte concrete" de dezvoltare a zonei.

De asemenea, în cadrul proiectului "Fundamentarea managmentului în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului" vor fi organizate campanii de informare în şcoli şi mai multe tabere pentru elevii din cele 18 comune pentru ca aceştia să poată cunoaşte frumuseţile naturii din zona lor. Valoarea proiectului finanţat prin POS este de 500.000 de euro, 6% reprezentând contribuţia proprie a CAPDD Bihor.