De săptămâna viitoare și până la toamnă, turiștii care urcă în Munții Apuseni și ajung prin poiana Glăvoi sunt invitați să facă un popas în „Igloo-ul Vieții”.

O asociație din Arad și-a propus să promoveze lectura și natura laolaltă, așa că duce biblioteci mobile în mai multe zone turistice din România, într-un proiect intitulat „NoMAD Library” (biblioteca nomadă). Un asemenea loc va fi amenajat lângă baza Salvamont din Glăvoi.

„În Igloo-ul Vieții se vor găsi cărți despre elemente ale vieții (om și natură, faună și floră, descoperiri, obiceiuri și trăiri umane, conviețuire și protecție). S-a ales această zonă datorită faptului că oferă o remarcabilă varietate de obiective turistice montane și speologice, în special recunoscute pentru relieful și formațiunile carstice unice în România”, a transmis asociația Exploratorilor Pușcații, care a inițiat acest interesant proiect.

Cele câteva sute de cărți vor fi lăsate de ONG într-o construcție ușoară, asemănătoare unui iglu, unde turiștii vor fi invitați să intre, să-și aleagă volumul dorit și să se pună pe citit. Asemenea biblioteci mobile au fost deja inaugurate în Cheile Turzii („Igloo-ul Cunoașterii, Descoperirii de Sine și Echilibrului”, cu 400 de cărți de filozofie și psihologie) și la Castelul Corvinilor („Igloo-ul Trecutului”, care găzduiește în jur de 300-350 de cărți de istorie). Totodată, ONG-ul a pus încă din 1 iunie două igluuri în fața Colegiului Economic Arad.

Alte cinci asemenea biblioteci vor mai fi răspândite prin țară în această vară, inclusiv în satul bihorean Șuncuiuș. Odată cu amenajarea lor, organizatorii vor duce adolescenți în drumeții prin zona respectivă.

„Întrucât fiecare amenajare de iglu necesită o deplasare de 1-2 zile în natură, ne propunem și organizarea de drumeții în zonele montane și obiectivelor turistice din apropiere, ghidându-i pe adolescenți către un stil de viață mai sănătos prin mișcare și sport în natură. Vreau să îi mulțumesc partenerului principal Astreea, furnizorul și producătorul de igluuri, pentru încrederea și susținerea acordată”, a declarat Sebastian Martian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor Puscatii.

Membru activ în aceeași organizație, Bogdan Țărnău a precizat că proiectul NoMAD Library încurajează reconectarea dintre sine și natură. „Suntem atât de ancorați în cotidianul gălăgios și grăbit al vieții urbane, întrucât uităm de noi înșine. Și cum ne putem regăsi mai bine decât în aer liber, lăsând imaginația să exploreze paginile cărților din librăria nomadă, încurajând astfel echilibrul și armonia interioară”, a spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!