Reprezentanţii Primăriei Oradea, ai Spitalului Municipal şi cei ai Universităţii din Debrecen au deschis, marţi, în mod oficial, proiectul transfrontalier "Prevenirea riscurilor de sănătate prin Blocuri Operatorii High Tech în Debrecen şi Oradea". Proiectul, în valoare totală de peste 2 milioane de euro, presupune modernizarea şi dotarea blocului operator de la "Gavril Curteanu".

Concret, blocul operator de la Municipal, care nu a mai fost modernizat de la înfiinţarea din 1969, va fi complet reabilitat, vor fi realizate instalaţii de ventilaţie şi climatizare şi vor fi dotate patru săli de operaţii: una de chirurgie generală, una de ortopedie pediatrică şi două de chirurgie generală oncologică.

"Majoritatea banilor din grantul de care beneficiază municipiul Oradea, adică de 1.441.250 euro, vor merge pe dotare, urmând ca reabilitarea propriu-zisă a spaţiilor să o facem de la bugetul local ori dintr-o altă sursă de finanţare", a declarat managerul de proiect Cristian Delcea.

La eveniment a luat parte şi actualul manager al Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, unul dintre iniţiatorii colaborării cu Centrul medical al Universităţii din Debrecen. "După cum ştiţi, Clujul nu ne iubeşte foarte tare. Aşadar, proiectele pentru dotarea spitalelor din Oradea trebuie gândite astfel încât să avem un partener puternic ca să putem să ne dezvoltăm", a spus acesta.

În acest sens, proiectul presupune şi înfiinţarea unui grup de lucru comun care să elaboreze un protocol de colaborare în domeniul chirurgiei. "Vrem să vedem ce avem în comun şi ce putem îmbunătăţi", a explicat managerul de proiect.

Primul workshop al grupului - care în partea orădeană este format din Gheorghe Carp, Ovidiu Laurean Pop, Adriana Dobrescu, Daniel Băloiu, Corneliu Negrini şi Radu Şuteu - a avut loc chiar marţi. Partenerii în proiect au stabilit că, în perioada următoare, o echipă de chirurgi orădeni va vizita Centrul Medical din Debrecen pentru un schimb de experienţă. În viitor, cadrele medicale vor realiza şi intervenţii în comun.

Proiectul are o valoare totală de 2.219.990 euro din care 1.661.240 reprezintă suma alocată părţii orădene, iar 558.750 euro îi revin Universităţii Debrecen. Din suma totală pentru municipiul Oradea 1.441.250 euro reprezintă grantul nerambursabil primit de la FEDR, iar 219.990 euro contribuţia proprie. Durata de implementare este de 24 de luni.