La începutul acestui an Primăria Comunei Diosig în colaborare cu şcoala din localitate a implementat un proiect în vederea promovării colectării selective a deşeurilor, proiect intitulat "Verde pentru viaţă", perioada desfăşurării fiind ianuarie-noiembrie 2013.

Scopul programului este acela de a promova colectarea selectivă a deşeurilor în rândul elevilor, dar şi al localnicilor prin zece activităţi diferite: campanie de informare pentru elevi, elaborare de afişe, pliante, organizarea unei expoziţii de obiecte realizate din materiale reciclabile, ecologizarea şi amenajarea unui spaţiu verde în curtea şcolii, festival ECO, colectare şi predare deşeuri reciclabile (PET şi hârtie), meniu Eco pentru o alimentaţie sănătoasă, marşul mobilităţii - defilare pe străzile comunei, drumeţii cu tematică ecologică la baraj, pădure, organizarea unei conferinţe de incheiere a proiectului.

Una din activităţile inedite ale proiectului va fi festivalul Eco programat pe 31 octombrie 2013 în cadrul căruia va avea loc prezentarea unei colecţii de îmbrăcăminte eco realizată de către elevi din materiale reciclabile. O parte din activităţile programate a fi derulate în cadrul acestui proiect au fost organizate cu succes, cea mai antrenantă fiind adunarea hârtiei şi a PET-urilor. La această activitate au participat 9 clase, 2 clase primare şi 7 gimnaziale.

Rezultatul este surprinzător şi în acelaşi timp îmbucurător: peste 4 tone de deşeuri reciclabile adunate. Citând o învăţătoare "elevii au colectat entuziasmat deşeurile reciclabile. Au umblat cu cărucioare pe la vecini, pe străzi să adune deşeuri şi să avem un mediu mai frumos." Munca depusă a adus rezultate deosebite, pe primele două locuri s-au clasat elevii clasei a V-a C îndrumător Kun Karola, respectiv elevii clasei a VIII-a D, îndrumător Pataki Csilla.

Cele două clase amintite au colectat şi predat fiecare peste o tonă de deşeuri reciclabile, hârtie şi plastic. Mulţumită Primăriei Comunei Diosig o parte din elevii care au participat la colectarea de deşeuri va petrece un weekend la începutul lunii noiembrie la o pensiune din Arieşeni. Suma ce se va primi în urma predării deşeurilor la Eco Bihor va fi oferită şcolii pentru achiziţionarea unor difuzoare. Văzând interesul mare a elevilor coordonatorul proiectului, inginer mediu Gal Felicia speră, că o astfel de campanie de adunare a deşeurilor reciclabile va putea fi organizată şi pe viitor.

Primarul comunei Diosig, Mados Attila a precizat faptul că educaţia ecologică a noilor generaţii este extrem de importantă pentru a putea avea un mediu înconjurător sănătos şi estetic.