Prin două proiecte finanţate cu fonduri europene, asociaţia Aqua Crisius a investit peste 3,6 milioane de lei în şapte situri Natura 2000 din Bihor, pe care le are în custodie. "A fost un pas mare pentru organizaţia noastră să realizeze aceste proiecte", a declarat preşedintele asociaţiei, Mihai Togor, vineri într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele celor două proiecte.

Potrivit acestuia, banii europeni au fost cât se poate de folositori. Pe de-o parte, Aqua Crisius, în calitate de custode, a reuşit să finanţeze cercetările necesare pentru întocmirea planurilor de management, documente care, după ce vor fi avizate de Ministerul Mediului, vor deveni practic regulamentele celor şapte arii: ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0262 Valea Iadei, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig. "În plus, ne-am întărit instituţional, prin echipamente noi achiziţionate, am reuşit să dezvoltăm infrastructura turistică în două situri şi ne deschidem perspective pentru noi proiecte", a declarat Togor, adăugând şi că se bucură că o echipă de tineri a lucrat la aceste proiecte şi, astfel, s-a profesionalizat.

Oameni şi natură

Managerul celor două proiecte, Andrei Togor, a prezentat, în aceeaşi conferinţă de presă, rezultatele concrete. Prin proiectul ce a vizat întocmirea planurilor de management, început în august 2012 şi în valoare totală de 1,6 milioane de lei, Aqua Crisius nu doar că a făcut aceste documente obligatorii, ci şi-a achiziţionat aparatură (staţii radio fixe şi mobile, uniforme pentru rangeri, binoclu, aparate foto, lunete) şi a organizat dezbateri publice în toate cele 27 de comunităţi pe teritoriul cărora se află siturile. De asemenea, asociaţia a pus accent pe activităţile de conştientizare, ţinând lecţii în şcolile din aceste comunităţi.

Cel de-al doilea proiect, demarat în noiembrie 2013 şi în valoare de 2 milioane de lei, a fost mai vizibil, a precizat Andrei Togor. "Am reuşit să elaborăm planurile de pază ale siturilor, să construim şi să dotăm un punct de informare la Şoimi, să realizăm două trasee tematice, unul care are în centru bujorul banatic şi altul pe Valea Iadului. De asemenea, am avut o campanie foarte intensă de promovare: am realizate opt filme documentare, din care unul, "Omul şi natura", de 31 de minute şi care a creat o emulaţie în comunităţile vizate", a declarat managerul. De asemenea, Aqua Crisius a realizat hărţi şi pliante ale zonelor protejate şi a dus în tabere tematice Junior Ranger zeci de copii din satele de pe teritoriul siturilor.

Cercetarea continuă

Aqua Crisius a măsurat şi impactul acţiunilor întreprinse prin două sondaje, unul realizat la debutul proiectelor şi unul la final, iar concluzia este că gradul de conştientizare a necesităţii protejării siturilor a crescut cu 30%. "Practic şi concret, ce am făcut noi este recunoscut", a mai spus Andrei Togor.

Organizaţia vizează ca şi în următorul ciclu financiar să deruleze proiecte pe bani europeni, de data aceasta pentru implementarea planurilor de management, adică pentru refacerea habitatelor protejate sau ocrotirea celor aflate într-o stare bună de conservare. Unul dintre punctele de plecare va fi promovare a agriculturii prietenoase cu mediul. "Deja am fost contactaţi de o fundaţie din Franţa care vrea să ajute la dezvoltarea durabilă prin agricultura ecologică", a precizat Mihai Togor. De asemenea, Aqua Crisius va continua şi activităţile de cercetare în siturile pe care le are în custodie, pentru a cunoaşte şi mai amănunţit speciile existente.